kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Prijenos uživo – Američka svemirska letjelica Odisej spremna je za slijetanje na Mjesec!
Svemir

Prijenos uživo – Američka svemirska letjelica Odisej spremna je za slijetanje na Mjesec!

Fotografija pokazuje Odisej kako prolazi preko bliže strane Mjeseca nakon ulaska u Mjesečevu orbitu 21. veljače 2024. Lender je i dalje u izvrsnom zdravlju u mjesečevoj orbiti. Zasluge: Intuitive machines.
objavljeno

Privatna tvrtka iz Teksasa stoji na pragu ostvarenja podviga koji je do sada bio domen samo nekoliko državnih svemirskih agencija, ali bi uskoro mogao postati rutina za privatni sektor – slijetanje na Mjesec.

Ako sve bude išlo prema planu, tvrtka Intuitive Machines usmjerit će svoju svemirsku letjelicu Odisej prema mekom slijetanju u blizini lunarnog južnog pola u četvrtak u 22:49 po GMT-u (22:49 po Hrvatskom vremenu). Nakon toga, provodit će niz eksperimenata za NASA-u, čime će se otvoriti put za povratak astronauta kasnije ovog desetljeća.

Nedavni neuspjeh konkurentske američke tvrtke dodatno je istaknuo važnost dokazivanja sposobnosti privatnog sektora da postavi lander na površinu Mjeseca, što nije učinjeno od Apollo misija. “Preuzimanje rizika predstavljalo je izazov koji su Sjedinjene Države postavile privatnom sektoru,” rekao je Steve Altemus, izvršni direktor Intuitive Machines, prije lansiranja. “Naš je kolektivni cilj ponovno stupiti na Mjesec nakon više od pola stoljeća.”


Prijenos uživo slijetanja na Mjesec

Tvrtka će na svojoj internetskoj stranici omogućiti prijenos uživo, pri čemu se očekuje da će kontrolori leta potvrditi uspješno slijetanje na Mjesec unutar 15 sekundi od događaja, zbog vremenskog odmaka potrebnog za prijenos radio signala natrag na Zemlju. Dok se približava lunarnoj površini, Odisej će osloboditi vanjsku kameru “EagleCam” za snimanje posljednjih trenutaka slijetanja. S veličinom većeg golfskog vozila, Odisej ima heksagonalni oblik i oslanja se na šest nogu.

Lansiran 15. veljače na raketi SpaceX Falcon 9, Odisej koristi novi sustav pogona na super-hlađeni tekući kisik i metan, što mu je omogućilo brzo putovanje kroz svemir. Njegova destinacija, krater Malapert A, udaljena je 300 kilometara od lunarnog južnog pola. NASA namjerava uspostaviti dugoročnu prisutnost na ovoj lokaciji i koristiti led za proizvodnju pitke vode i raketnog goriva, kao dio svojeg vodećeg programa Artemis za istraživanje Mjeseca i Marsa. NASA je Intuitive Machinesu dodijelila 118 milijuna dolara za dostavu znanstvene opreme koja će olakšati razumijevanje i smanjivanje okolišnih rizika za astronaute, čiji se dolazak očekuje najranije 2026. godine.

Instrumente koje nosi na Mjesec

Među instrumentacijom se nalaze kamere namijenjene analizi kako lunarna površina reagira na utjecaj motornih ispuha letjelice, kao i uređaj specijaliziran za proučavanje oblaka električno nabijenih čestica prašine koje se formiraju iznad površine u predvečerje, pod utjecajem sunčevog zračenja. Dodatni teret, financiran od strane privatnih klijenata Intuitive Machinesa, obuhvaća kolekciju od 125 umjetnina minijaturnih Mjeseci izrađenih od nehrđajućeg čelika, djelo poznatog umjetnika Jeffa Koonsa.

Po uspješnom slijetanju, planirano je da eksperimenti budu aktivni tijekom otprilike sedam dana, sve dok nadolazeća lunarna noć ne zavije južni pol u mrak, uslijed čega će Odisej prestati s radom zbog nedostatka solarnog napajanja. Ova misija, pod oznakom IM-1, predstavlja drugi pothvat u sklopu NASA-inog programa CLPS, čiji je cilj delegiranje teretnih usluga privatnom sektoru radi postizanja financijskih ušteda te stimulacije razvoja opsežnije lunarno orijentirane ekonomije.


Aktivna godina

U 2024. godini očekuje se lansiranje još četiri CLPS misije, što bi tu godinu učinilo jednom od najaktivnijih u povijesti slijetanja na Mjesec. Prva takva misija, kompanije Astrobotic iz Pittsburgha, lansirana je u siječnju, ali njezina letjelica Peregrine doživjela je curenje goriva i na kraju je vraćena da izgori u Zemljinoj atmosferi. Svemirske letjelice koje slijeću na Mjesec moraju se nositi s opasnim stijenama i kraterima te, u nedostatku atmosfere koja bi omogućila upotrebu padobrana, oslanjati se na potisnike za kontrolirano spuštanje. Približno polovica od preko 50 pokušaja završila je neuspjehom.

Sovjetski Savez bio je prva zemlja koja je ostvarila uspješno slijetanje na Mjesec kada je letjelica Luna 9 sletjela na Mjesec i poslala slike natrag na Zemlju u veljači 1966. Slijedile su Sjedinjene Američke Države, koje su do danas jedina zemlja koja je poslala ljude na lunarnu površinu. U dugom razdoblju odsutnosti SAD-a s Mjeseca, Kina je uspješno sletjela tri puta od 2013., Indija je dosegla Mjesec 2023., a Japan je uspio sletjeti na lunarnu površinu prošlog mjeseca.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.