kozmos.hr
Svemir

Potpuno simuliran proces nestanka zvijezde u crnoj rupi

objavljeno

Nova rekonstrukcija kozmičke enigme detaljno prikazuje sudbinu zvijezde koju je progutala nemilosrdna crna rupa, otkrivajući do sada nepoznate aspekte događaja plimnog poremećaja. Znanstvenici su se poslužili sofisticiranom simulacijom kako bi detaljno rekonstruirali tragičan kraj zvijezde koja je nesretno završila previše blizu supermasivnoj crnoj rupi i bila raznesena na atome.

Ovaj projekt, pod vodstvom tima istraživača iz Racah Instituta za fiziku Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, prvi put u povijesti detaljno opisuje ovakav događaj plimnog poremećaja. Tijekom istraživanja, zabilježena je nepoznata vrsta udarnog vala koja se pojavljuje u toku ovog stravičnog procesa. Također, ustanovljeno je da raspadanje ovih udarnih valova generira izuzetno intenzivan svjetlosni bljesak u najsjajnijim trenucima događaja.

Osim što pojašnjava najintenzivnije trenutke ovih dramatičnih zvjezdanih kataklizmi, otkrića bi mogla pomoći astronomima u korištenju događaja plimnog poremećaja za bolje razumijevanje svojstava supermasivnih crnih rupa, poput njihove mase i brzine rotacije, te u testiranju ograničenja Einsteinove teorije opće relativnosti.


Događaji plimnog poremećaja

Događaji plimnog poremećaja nastaju kada orbita zvijezde završi u neposrednoj blizini supermasivne crne rupe čija je masa milijunima ili milijardama puta veća od mase Sunca. Blizina supermasivne crne rupe stvara ogromne plimne sile unutar same zvijezde.

Razlog leži u tome što je gravitacijska sila na dijelu zvijezde najbližem crnoj rupi znatno veća od one na udaljenijem dijelu. Ove plimne sile uzrokuju da se zvijezda vertikalno rasteže i istovremeno horizontalno stišće, što rezultira transformacijom zvijezde u tanku nit zvjezdanog plazma, proces poznat kao “špagetifikacija“.

Ova špagetificirana zvjezdana masa vraća se prema crnoj rupi, a tijekom tog procesa zagrijava se nizom udarnih valova. Ovo rezultira svjetlucavim bljeskom koji može nadmašiti svjetlost svih zvijezda u galaksiji tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Simulacija koju su razvili znanstvenici Elad Steinberg i Nicholas Stone iz Racah Instituta za fiziku pruža detaljniji uvid u događaje plimnog poremećaja, rekreirajući po prvi puta potpunu sliku ovih događaja – od zarobljavanja zvijezde od strane crne rupe, preko njenog početnog uništenja, do vrhunca svjetlosnog bljeska događaja plimnog poremećaja.

Ova rekonstrukcija događaja omogućena je zahvaljujući revolucionarnom softveru za simulaciju radijacijske hidrodinamike koji je razvio Steinberg. Istraga ovog kozmičkog zločina otkrila je do sada nepoznatu vrstu udarnog vala koji se javlja tijekom događaja plimnog poremećaja, pokazujući kako se ovi događaji raspolažu energijom brže nego što se prethodno mislilo. Ovaj pronalazak ukazuje na to da su najsjajnija razdoblja događaja plimnog poremećaja potaknuta upravo ovim udarnim valovima i pripadajućim rasipanjem energije.

Prema riječima istraživača, astronomi bi mogli nastaviti istraživati mehaniku ovih snažnih udarnih valova kroz stvarna promatranja ovih nasilnih susreta između supermasivnih crnih rupa i osuđenih zvijezda.

Ovaj znanstveni rad je objavljen u časopisu Nature.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.