kozmos.hr
Jeste li znali?

Postoji više od 14 000 potencijalno opasnih asteroida

Asteroid udara u Atlantski ocean. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Tko ne voli dobar infografski prikaz? No, postavlja se pitanje ostaje li ta izjava istinita čak i kada infografika otkriva prazninu u našem znanju koja bi mogla rezultirati milijunima smrtnih slučajeva. Točno to čini infografika koju je NASA objavila 16. listopada, a koja privlači pažnju svojim zanimljivim dizajnom.

Jedan od ključnih zadataka NASA-e poznat je kao “Planetarna obrana”. Riječ je o monitoringu asteroida koji bi mogli udariti u Zemlju i izazvati opću pustoš. Većina ljudi upoznata je s pričom o dinosaurima, a cilj NASA-inog tima za planetarnu obranu jest osigurati da se slična sudbina ne dogodi i nama.

Teško ih je pronaći

No, to je lakše reći nego učiniti. Asteroidi ne emitiraju svjetlost, pa ih obično možemo detektirati jedino kada se sunčeva svjetlost odbije od njihove površine i dosegne neki od brojnih teleskopa koji promatraju noćno nebo. U posljednje vrijeme sve više teleskopa posebno je dizajnirano za ‘lov’ na asteroide.


Ti novi teleskopi obavljaju svoj posao izuzetno dobro. Prema podacima iz infografike, do kraja kolovoza 2023. godine zabilježeno je 32,000 poznatih asteroida u blizini Zemlje. Njihova identifikacija i praćenje još su impresivniji – više od 405 milijuna opservacija, koje su dostavili kako amaterski tako i profesionalni astronomi, poslano je u Minor Planet Center. Taj centar predstavlja ključnu točku NASA-ine strategije za planetarnu obranu i središnje mjesto za lovce na asteroide iz cijeloga svijeta.

Veliki asteroidi

Infografika NASA-e prikazuje statistiku o asteroidima blizu Zemlje: Otkriveno je 32,412 asteroida svih veličina. Od toga je 853 asteroida većih od 1 kilometra, dok se procjenjuje da ih je još 50 nepoznato. Također, otkriveno je 10,541 asteroid veći od 140 metara, s procjenom da ih još 14,000 čeka na otkriće. Svakodnevno nas pogađa 100 tona prašine i čestica veličine pijeska. U posljednjih 30 dana, 3 poznata asteroida prošla su bliže Zemlji od Mjeseca.
Infografika NASA-e prikazuje statistiku o asteroidima blizu Zemlje: Otkriveno je 32,412 asteroida svih veličina. Od toga je 853 asteroida većih od 1 kilometra, dok se procjenjuje da ih je još 50 nepoznato. Također, otkriveno je 10,541 asteroid veći od 140 metara, s procjenom da ih još 14,000 čeka na otkriće. Svakodnevno nas pogađa 100 tona prašine i čestica veličine pijeska. U posljednjih 30 dana, 3 poznata asteroida prošla su bliže Zemlji od Mjeseca.

No, sada dolazimo do uznemirujućeg dijela. Od tih 32,000 asteroida blizu Zemlje, više od 10,000 ima promjer veći od 140 metara. Prema većini procjena, udar jednog takvog asteroida mogao bi izbrisati cijeli grad s lica Zemlje. Za usporedbu, asteroid koji je 2013. godine udario u ruski Čeljabinsk, razbio je prozore i ozlijedio gotovo 1,500 ljudi, a procijenjen je da je njegov promjer bio najviše 20 metara.

Asteroid sedam puta veći od onoga u Čeljabinsku bio bi znatno razorniji i vjerojatno bi dosegao tlo, dok je meteor iz 2013. godine eksplodirao u atmosferi prije nego što je stigao do Zemlje. Postavljen na pravo mjesto, takav asteroid mogao bi bez problema uništiti cijeli grad i, ovisno o mjestu udara, potencijalno usmrtiti milijune ljudi.

Trenutno nismo svjesni nijednog od tih 10,000 asteroida širine 140 metara koji bi mogli biti na putu sudara sa Zemljom. Ali još jedan podatak iz infografike izaziva posebno veliku zabrinutost – stručnjaci NASA-inog tima za planetarnu obranu vjeruju da još uvijek nismo pronašli ni polovicu asteroida ove veličine koji se nalaze u blizini Zemlje.

Više od 14,000 asteroida promjera 140 metara

Oni procjenjuju da postoji više od 14,000 asteroida promjera 140 metara koje tek trebamo otkriti. I među njima bi se mogao nalaziti i onaj koji je na putu sudara s našim planetom. Još dramatičnije, smatraju da postoji oko 50 asteroida promjera 1 kilometar koje još uvijek nismo otkrili u svemirskim prostranstvima. Asteroid takvih dimenzija mogao bi imati katastrofalne posljedice za čitavu civilizaciju, znatno veće od uništenja jednog grada, iako još uvijek ne na razini udara koji je izbrisao dinosaure, a koji je, procjenjuje se, imao promjer od oko 10 kilometara.


Planetarna obrambena zajednica, koja uključuje mnoge druge organizacije, a ne samo NASA-u, ima još puno posla pred sobom kako bi osigurala sigurnost čovječanstva, ukoliko su ove procjene točne. No, svaki, pa i najmanji doprinos je važan – čak i jednostavni infografski prikazi koji prenose informacije mogu inspirirati nekoga da se pridruži potrazi. Potrebna nam je sva pomoć koju možemo dobiti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.