kozmos.hr
Jeste li znali?

Pomrčine Sunca otkrivaju čudesne efekte gravitacije na savijanje svjetlosti

Fotografija GAL-CLUS-022058s — najvećeg i jednog od najpotpunijih Einsteinovih prstenova ikada otkrivenih. (ESA/Hubble & NASA, S. Jha)
objavljeno

Tijekom potpune sunčeve pomrčine 8. travnja, nebeska tijela poput planeta i zvijezda postaju vidljiva na noćnom nebu koje se privremeno stvara. Među njima, Venera i Jupiter zasjat će posebnim sjajem s obiju strana Sunca, dok će Merkur biti tek slabo vidljiv. Fascinantno je da, unatoč odsutnosti svijetlih zvijezda u neposrednoj blizini Sunca tijekom pomrčine, slabe zvijezde koje se nalaze u blizini činit će se pomaknutima zbog utjecaja Sunčeve gravitacije. Kako objašnjava Martin Connors, profesor svemirske znanosti i fizike na Sveučilištu Athabasca, ovaj fenomen pomaka, zajedno s kretanjem Merkura, služio je kao rani dokaz u korist Einsteinove revolucionarne teorije gravitacije u ranom dvadesetom stoljeću, što je neposredno doprinijelo teoriji o postojanju crnih rupa.

Zahvaljujući napretku modernih teleskopa, današnje astronomske platforme pružaju obilje dokaza o fenomenu savijanja svjetlosti gravitacijom, koji djeluje poput kosmičke leće. Posebno je zanimljivo pojavljivanje takozvanog “Einsteinovog prstena”, aure svjetlosti koja se formira kada je poravnanje između pozadinskog objekta i gravitacijske leće gotovo savršeno.


Povijest istraživanja svjetlosti

Od prvih modernih istraživanja svjetlosti koje je objavio Sir Isaac Newton početkom 18. stoljeća, došli smo do značajnih otkrića. Iako je Newton tvrdio da je svjetlost sastavljena od čestica koje gravitacija može utjecati, današnja znanost prepoznaje svjetlost kao pojavu koja kombinira valne i čestične osobine. Prava promjena u razumijevanju došla je s Einsteinovom općom teorijom relativnosti, koja je predložila revolucionarnu ideju o gravitaciji kao “zakrivljenom prostorvremenu”.

Već 1911. godine, Einstein je predvidio savijanje svjetlosti pod utjecajem gravitacije, što je kasnije potvrđeno i postalo ključnim dokazom u korist njegove teorije. Ovo otkriće riješilo je i dugogodišnji problem s pozicijom Merkura koji se nije podudarao s predviđanjima Newtonove teorije gravitacije.

Napredak u promatranju

S pojavom nove opreme i metoda, astronomi su započeli s detaljnim praćenjem i mjerenjem zvijezda tijekom pomrčina, koristeći teleskope impresivne dužine do pet metara. Prva konačna promatranja ovog fenomena izvršio je engleski astronom Sir Arthur Eddington 1919. godine, demonstrirajući maleni, ali izuzetno značajan učinak savijanja svjetlosti koji je otvorio put novim područjima u astronomiji, uključujući klasifikaciju zvijezda.

Promatranja su također dovela do otkrića bijelih patuljaka i kasnije, neutronskih zvijezda, postavljajući temelje za razumijevanje masivnih objekata kao što su crne rupe. Koncept crnih rupa, iako prvotno zanemaren, dobio je novu važnost radom fizičara poput Johna Wheelera sredinom 20. stoljeća, a danas se smatra da većina velikih galaksija ima crne rupe u svojim središtima.

Značaj savijanja svjetlosti

Nedavne slike crne rupe u središtu naše galaksije, snimljene pomoću Event Horizon Telescope, ističu nevjerojatan fenomen savijanja svjetlosti i radio valova. Ovo otkriće ne samo da potvrđuje postojanje crnih rupa već pruža i uvid u distribuciju mase, uključujući tajanstvenu tamnu materiju, diljem svemira.

Dok se mnogi znanstvenici pripremaju za nadolazeću sunčevu pomrčinu 8. travnja, vrijeme je za razmišljanje o putovanju koje je počelo prije stoljeća s promatranjem Merkura i zvijezda čija je svjetlost bila savijena gravitacijom Sunca, otvarajući put ka dubljem razumijevanju svemira. Iako totalna solarna pomrčina neće biti vidljiva iz Hrvatske, evo kako ju možete pratiti u stvarnom vremenu.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.