kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pet objekata iz dubokog svemira moglo bi pomoći u rješavanju kozmičkih misterija
Svemir

Pet objekata iz dubokog svemira moglo bi pomoći u rješavanju kozmičkih misterija

objavljeno

Pet smeđih patuljaka jedni su od najtežih objekata ikada otkrivenih u svojoj klasi.

Astronomi su pronašli pet izrazito masivnih smeđih patuljaka čije su mase blizu granice iznad koje objekt postaje zvijezda i počinje sagorijevati vodik u svojoj jezgri. U početku ih je otkrio svemirski teleskop TESS koji je zabilježio njihov prolazak duž diska njihovih zvijezda domaćina. Kasnije je otkriće potvrđeno zemaljskim teleskopima.

Sve što trebate znati o novih pet masivnih smeđih patuljaka

Što je smeđi patuljak?

Smeđi patuljci su objekti teži od divovskih planeta, ali lakši od zvijezda male mase. Donja granica mase na kojoj se mogu dogoditi fuzijske reakcije uz sudjelovanje deuterija u patuljastoj jezgri je 13 Jupiterovih masa, a gornja granica pri kojoj objekt postaje dovoljno masivan da započne fuzijske reakcije uz sudjelovanje vodika je 80 Jupiterovih masa.

Nejasne granice


Međutim, ove granice nisu jasne, jer granice mase ovise o kemijskom sastavu objekta. Još jedno svojstvo smeđih patuljaka je njihova relativno niska učestalost pojavljivanja u bliskim orbitama u zvijezdama glavnog niza u usporedbi s divovskim planetima i drugim zvijezdama.

Formiranje i moguće granice

To može biti posljedica mehanizma njihovog formiranja, koji se može razlikovati za male i velike patuljke, s mogućom granicom blizu 42,5 Jupiterovih masa.

Pet smeđih patuljaka

Grupa astronoma predvođena Nolanom Grievesom sa Sveučilišta u Ženevi izvijestila je o otkriću pet novih smeđih patuljaka u TOI-148, TOI-587, TOI-681, TOI-746 i TOI-1213. Prvotno ih je otkrio svemirski teleskop TESS koji je zabilježio tranzit patuljaka duž diska njihovih zvijezda domaćina, kasnije su to potvrdila četiri zemaljska teleskopa.

Novootkrivenih pet masivnih smeđih patuljaka TOI-746b, TOI-587b, TOI-681b, TOI-148b i TOI-1213, što je zvijezda vrlo male mase u usporedbi s veličinom Jupitera. Izvor: Thibaut Roger / UNIGE

Orbitalna razdoblja

Znanstvenici su otkrili da otkriveni smeđi patuljci imaju orbitalna razdoblja od 4,8 do 27,2 dana, mase od 77 do 98 mase Jupitera i radijuse od 0,81 do 1,66 Jupiterova polumjera.

Izuzetno masivni smeđi patuljci

Njihove mase spadaju u široke granice početka termonuklearne fuzije uz sudjelovanje vodika u jezgri (~ 73-96 Jupiterovih masa), što ih čini vrlo teškim objektima u svojoj klasi. To znači da su blizu granice iznad koje masivni smeđi patuljci postaju zvijezde.

Dob

TOI-587 ima 0,2 milijarde godina, a TOI-681 0,17 milijardi godina, a imaju relativno veliki polumjer u usporedbi s drugim patuljcima slične mase. Stariji TOI-148 i TOI-746 imaju manje radijuse.

https://kozmos.hr/zvijezde-crvenih-patuljaka-mogle-bi-pomoci-rijesiti-misterij-vanzemaljskog-zivota/

Plime i oseke

Istraživači su također pronašli dokaze o postojanju plime TOI-148 i TOI-746, kao i plimnoj cirkulaciji za TOI-148.

Budući testovi


Svi novootkriveni objekti pridružit će se poznatom uzorku smeđih patuljaka i zvijezda male mase s dovoljno točno izmjerenim parametrima, što će omogućiti testiranje modela njihovog nastanka i evolucije.

Karta smeđih patuljaka u blizini Sunčevog sustava

Ranije ove godine astronomi su otkrili masivnu kozmičku 3D kartu naše galaksije, otkrivajući lokacije smeđih patuljaka u blizini našeg Sunčevog sustava. Ovdje pročitajte sve o našim najbližim susjedima u posebnom članku.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Croswell, K. (2021, August 20). Here’s how cool a star can be and still achieve lasting success. Science News.
• Grieves, N. (n.d.). Populating the brown dwarf and stellar boundary: Five stars with transiting companions near the hydrogen-burning mass limit. Astronomy & Astrophysics.
• Malewar, A. (2021, August 27). Revealing the mystery of brown dwarfs. Tech Explorist.
• O’Neill, M. (2021, August 27). Five astronomical objects help unravel the mystery of brown dwarfs. SciTechDaily.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.