kozmos.hr
Svemir

Novi tragovi drevnog života na Marsu

objavljeno

Znanstvenici su istražujući fotografije rovera Curiosity identificirali čudne značajke Marsove površine koje upućuju na postojanje života u prošlosti.

Novo ‘otkriće’ na starim slikama

Neobične značajke površine Marsa ukazuju na mogući život na Crvenom planetu. Prema znanstvenicima, čudne „aureole“ – koje okružuju pukotine na Marsu – mogle bi biti posljedica dragog kamenja bogatog vodom. I ne samo to, ove površinske značajke mogu nagovijestiti postojanje života na planetu.

Do otkrića se došlo nakon što su znanstvenici pročešljali ogromnu arhivu fotografija s rovera Curiosity te otkrili da ove aureole bogate opalima nisu izoliran slučaj. Umjesto toga, čini se da postoje diljem kratera Gale, drevnog 154 kilometra širokog jezerskog korita koje je rover istraživao od početka svoje misije 2012. godine. „Bilo je nevjerojatno vidjeti da su ove mreže pukotina tako raširene i da vjerojatno vrve opalima,“ rekao je glavni autor studije Travis Gabriel, fizičar s Geološkog instituta SAD-a.


Mars s vodom. Izvor: Wikimedia Commons.
Drevni Mars prekriven vodom (©Wikimedia Commons).

Čudne površinske značajke

Gabriel i njegovi kolege analizirali su slike koje je Curiosity snimio na početku svoje misije. Primijetili su slabe aureole stijena koje okružuju geološku pukotinu na površini Crvenog planeta. Podatci s instrumenta ChemCam analizirali su stijene pomoću metode zvane spektrometrija i pokazali su da nedavno proučavane stijene vjerojatno sadrže opale bogate silicijevim dioksidom – što je velika stvar. Znanstvenici su uzorke odlučili dodatno istražiti provjerom kemijskog sastava stijena tako što su se odlučili pozabaviti jednom drugom pukotinom na mjestu koje se zove Lubango-Drill.

Curiosityjev DAN instrument korišten je za mjerenje neutrona odbijenih s površine Marsa preko kozmičkih zraka. Kozmičke zrake su visokoenergetske čestice Sunčevog sustava koje bombardiraju planete i druga kozmička tijela. Ove čestice usporavaju kada naiđu na vodik, jednu od glavnih komponenti vode. Znanstvenici su otkrili da kada DAN uoči veći udio sporih neutrona, to znači da se u tom području nalazi više stijena koje nose vodu – a opal je jedna od tih vrsta stijena.

Mars je nekoć bio oceanski svijet, tvrde znanstvenici

Tragovi prošlog života na Marsu?

Instrument DAN potvrdio je da su neke od površinskih značajki na lokaciji Lubango-Drill, one svjetlije u obojenim aureolama, sadržavale opal. Isto je potvrđeno i na drugim lokacijama u krateru Gale. Osim mnoštva fotografskih dokaza koje je Curiosity prikupio tijekom misije, podatci govore znanstvenicima da je voda bila prisutna u krateru Gale u najnovijoj povijesti Marsa.

Znanstvenici su primijetili da je, stoga, razumno očekivati da su se ovi potencijalno nastanjivi uvjeti proširili na mnoga druga područja kratera, a možda i na sam Mars u cjelini. Ono što je zanimljivo je da bi se, prema Gabrielu, ovi uvjeti stvorili dugo nakon što su drevna jezera Marsa presušila. Osim što dodaje nove dokaze da je voda postojala diljem Marsa, to govori da je život vjerojatno imao priliku preživjeti mnogo dulje nego što se prije mislilo. Znanstvenu studiju možete pročitati na sljedećem linku.


Mogli bismo izgubiti još jedan Marsov rover

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.