kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Novi pokušaj povijesnog slijetanja komercijalnog svemirskog broda na Mjesec
Svemir

Novi pokušaj povijesnog slijetanja komercijalnog svemirskog broda na Mjesec

Letjelica Orion snimila je ovaj zadivljujući pogled izbliza na Mjesečevu površinu tijekom jednog od preleta iznad našeg prirodnog satelita (©NASA/Orion/Artemis I).
objavljeno

Teksaška tvrtka sprema se na pothvat koji do sada nije uspjelo ostvariti osim nekoliko državnih svemirskih agencija, ali koji bi uskoro mogao postati rutina za privatni sektor: slijetanje na površinu Mjeseca. Ukoliko sve protekne kako je planirano, tvrtka Intuitive Machines iz Houstona usmjerit će svoju letjelicu Odisej na kontrolirano slijetanje blizu južnog pola Mjeseca u četvrtak u 22:49 po GMT-u. Nakon slijetanja, provest će niz eksperimenata za NASA-u koji bi trebali omogućiti temelj za povratak astronauta na Mjesec do kraja ovog desetljeća.

Nedavni neuspjeh drugog američkog poduzeća dodatno je povećao važnost ovog poduhvata, ističući potrebu da se dokaže sposobnost privatnog sektora za izvođenje misija slijetanja na Zemljin satelit, što se nije dogodilo od vremena misija Apollo. “Preuzimanje rizika bila je izazov koji su Sjedinjene Države postavile komercijalnom sektoru,” izjavio je Steve Altemus, izvršni direktor Intuitive Machines, naglašavajući zajednički cilj povratka na Mjesec nakon više od pola stoljeća.


Planirani prijenos uživo i inovacije letjelice Odisej

Kompanija najavljuje da će događaj slijetanja prenositi uživo na svojim web stranicama, pri čemu se očekuje da će potvrda o uspješnom slijetanju stići nekoliko sekundi nakon samog događaja, zbog kašnjenja u prijenosu signala iz svemira do Zemlje. Letjelica Odisej, čije dimenzije podsjećaju na veće golf vozilo i koja se odlikuje heksagonalnim oblikom, koristit će vanjsku kameru “EagleCam” za snimanje ključnih trenutaka neposredno prije dodira s Mjesečevom površinom. Lansirana 15. veljače na raketi SpaceX Falcon 9, Odisej koristi napredni pogonski sustav na bazi tekućeg metana i kisika, omogućavajući mu efikasno i brzo putovanje kroz svemir.

Ciljevi misije i značaj za buduće istraživanje

Odredište letjelice, krater Malapert A, smješten je 300 kilometara od lunarnog južnog pola. NASA-in ambiciozan cilj obuhvaća uspostavu stalne baze na Mjesecu te korištenje lunarnog leda za dobivanje vode i goriva, što predstavlja temelj programa Artemis za buduće misije na Mjesec i Mars. U okviru ove misije, Intuitive Machines ima zadatak dostave znanstvenih instrumenata vrijednosti 118 milijuna dolara, s ciljem detaljnog istraživanja Mjesečeve površine i okoliša, važnih za planiranje budućih astronautskih misija predviđenih za 2026. godinu ili kasnije.

Pored opreme za NASA-u, na Odiseju se nalaze i tereti od privatnih klijenata, uključujući i umjetnička djela Jeffa Koonsa. Misija, označena kao IM-1, predstavlja ključni dio NASA-ine inicijative Commercial Lunar Payload Services (CLPS), koja ima za cilj angažman privatnog sektora u pružanju logističkih usluga i poticanju razvoja ekonomije na Mjesecu. S četiri dodatne misije planirane za ovu godinu, 2024. se nazire kao jedna od najdinamičnijih godina u pogledu lunarnih istraživanja.

U svjetlu prošlih izazova i budućih ambicija, letjelice usmjerene ka Mjesecu suočavaju se s nizom prepreka, uključujući navigaciju kroz stjenovito tlo bez podrške atmosferskih padobrana, oslanjajući se pritom na precizne potisnike za kontrolu slijetanja. S obzirom na to da je otprilike polovica od više od pedeset pokušaja slijetanja na Mjesec završila neuspješno, svaka nova misija predstavlja važan korak naprijed u lunarnoj eksploraciji.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.