kozmos.hr
Svemir

NASA-ina letjelica vraća uzorke asteroida na Zemlju

objavljeno

Znanstvenici planiraju saznati više o tome kako je nastao Sunčev sustav, te kako se formirao naš planet.

NASA-ina sonda Osiris-Rex završila je svoju misiju na asteroidu Bennu 10. svibnja, napustila njegovu orbitu, te se zaputila natrag prema Zemlji. Sonda na Zemlju vraća izuzetno vrijedan teret- kontejner sa uzorcima udaljenog asteroida. Očekuje se da će letjelica sletjeti u američku saveznu državu Utah 24. rujna 2023. godine.

Sonda Osiris-Rex lansirana je u jesen 2016. godine, te je krajem 2018. godina stigla do 500 metara širokog asteroida Bennu(101955), koji je B klase asteroida. Osiris-Rex je najsofisticiraniji svemirski program, još od završetka Apollor lunarnog programa krajem 1970-ih.

Misija sonde bila je proučavanje asteroida Bennu iz niže orbite, te skupljanje uzoraka tla sa njegove površine. Sakupljeni podaci trebali bi dati znantsvenicima informacije o procesima koji su oblikovali rani Sunčev sustav, te ulogu pretežito ugljičnih asteroida kod nastanka života na Zemlji.

https://kozmos.hr/kako-bi-spasila-zemlju-nasa-se-planira-svemirskom-letjelicom-zaletjeti-u-asteroid/

Unutar dvije i pol godine rada u blizini asteroida, sonda ga je mapirala, utvrdila njegova svojstva, otkrila da je Bennu bio aktivan, pronašla slomljene gromade, komade asteroida West, te organski materijal na njegovoj površini. Na taj način pratila je tijek evolucije asteroida.

 

 

U listopadu prošle godine, sonda je uzela uzorak sa sjeverne hemisfere asteorida. Unatoč gubitku dijela uzoraka, ukupna masa svih sakupljenih uzoraka iznosi više od prvotno očekivanih 60 grama. Ukupno, sonda bi na Zemlju mogla vratiti do 2 kg tla.
Jučer, 10. svibnja 2021. godine, OSIRIS-REx uključio je svoje ion potisnike na 7 minuta, te započeo put povratka kući. Putovanje na Zemlju trajat će dvije godine, navodi NASA na službenim stranicama. Put Osiris-Rex sonde neće biti direktan. Letjelica će dva puta okružiti Sunce, te ukupno prijeći više od 2.3 milijarde kilometara.

Očekuje se da će pri prilasku našem planetu, sonda ispustiti kapsulu u atmosferu, koja će sletjeti u američku saveznu državu Utah 24. rujna 2023. godine. Nakon slijetanja, uzorci će biti pokupljeni, te preveženi u laboratorij na ispitivanja. Uzorci iz kapsule biti će podijeljeni na nekoliko kategorija: za direktno proučavanje, za skladištenje, te za distribuciju laboratorijima diljem svijeta.

Ponovni prilazak Zemlji biti će vrlo kompliciran zadatak, te postoje šanse da neće biti uspješan u prvom pokušaju. Ako, iz nekog razloga, ovaj dio misije bude neuspješan, sonda će ponovno pokušati ispustiti kapsulu 2025. godine.

 

OSIRIS-Rex nije prva misija koja je poslana da pokupi uzorke sa asteroida. Još tamo 2005. godine, Japanska sonda Hayabusa napravila je gotovo potpuno uspješan poduhvat skupljanja uzoraka sa asteroida Itokawa. Sonda je vratila kapsulu na Zemlju, koja je sadržavala oko 1500 mikrograma uzoraka asteroida, što je bilo puno manje od očekivanog.

Nakon toga, u prosincu prošle godine. Japanska sonda Hayabusa2 uspješno je vratila uzorke sa asteroida Ryugu. Na sličan način, sonda je ispustila kapsulu u atmosferu. Sada je letjelica Hayabusa2 na putu prema druga dva asteroida, te se očekuje da će se vratiti za približno 11 godina.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• ABC News. (2021, May 11). NASA spacecraft that landed on an ASTEROID BEGINS journey home.
• Bartels, M. (2021, May 10). NASA’s asteroid-sampling mission will bid farewell to asteroid bennu today.
• Potter, S. (2021, May 10). NASA’s OSIRIS-REx SPACECRAFT heads for Earth with Asteroid sample.
• Wall, M. (2020, October 26). NASA’s OSIRIS-REx is overflowing with Asteroid Samples.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.