kozmos.hr
Svemir

NASA -in teleskop uočio masivno prstenje oko crne rupe

objavljeno

NASA je podijelila sliku valova u prašnjavim oblacima uzrokovanih eksplozijom rendgenskih zraka u binarnom sustavu crne rupe i zvijezde.

Američki znanstvenici koji su koristili NASA-ine svemirske opservatorije Chandra i Swift zabilježili su svijetli kratkotrajni fenomen-niz koncentričnih prstenova oko crne rupe, koji su odjeci iz rendgenskih zraka. Takve slike divovskih rendgenskih prstenova pružaju nove informacije o prašini koja se nalazi u našoj Galaksiji.

Ogromni rendgenski prstenovi oko crne rupe-sve što trebate znati

Slika

Ova impresivna slika kombinacija je dvije slike snimljene pomoću tri različita instrumenta: teleskopa Pan-STARRS na Havajim, X-Ray opservatorija Chandra i opservatorija Neil Gehrels Swift koji kruže oko teleskopa. Slika zvijezda u pozadini snimljena je prvim teleskopom, a svjetloplave valove vidimo zahvaljujući posljednja dva.

Binarni sustav V404 Cygni

U središtu ovih valova-na udaljenosti od 7800 svjetlosnih godina od nas-nalazi se binarni sustav V404 Cygni koji formira crnu rupu tešku 9 Sunaca i zvijezdu čija je masa približno polovica Sunčeve.

Crna rupa

Crna rupa “izvlači” materiju iz zvijezde, formirajući oko sebe diskove koji svijetle u rendgenskom području-zbog toga se ona i slični sustavi nazivaju “rendgenske binarnosti”.

Povećanje aktivnosti X-zraka

Godine 2015. Swift je otkrio skok rendgenske aktivnosti u sustavu. Zračenje se tada odbilo od oblaka prašine između izvora i Zemlje, poput odjeka. Rendgenski prstenovi na slici predstavljaju odjeke više bljeskova koji se odbijaju od različitih oblaka.

Novi podaci

Ti su događaji omogućili astronomima da nauče mnogo ne samo o samom sustavu već i o prostoru između njega i nas. Dakle, po promjeru ovih prstenova možete saznati udaljenost od odgovarajućeg oblaka prašine do Zemlje: što je veći prsten, to je bliže oblak iz kojeg se svjetlost odbila.

Promjer

NASA je također objasnila zašto je unutarnji promjer rendgenskih prstenova tako mali: materija je u kratkom trajanju samog rafala.

Ilustracija objašnjava zašto vidimo rentgenske prstenove svjetlosti različitih promjera. Jasno se vidi da što nam je bliže oblak prašine, iz kojeg se odbijaju zrake, rezultirajući prsten je manji.Izvor: Univ. iz Wisconsina-Madisona / S. Heinz

Zapažanja

Analizirano je ukupno 50 opažanja teleskopa Swift, a opservatorij Chandra nadzirao je sustav 11. i 25. srpnja 2015. Tim je čak morao pomaknuti potonji tako da je V404 Cygni bio između detektora instrumenta kako bi se izbjegla oštećenja u slučaju drugog naleta jednako ekstremne svjetline.

Analiza spektra X-zraka

Također, znanstvenici su mogli analizirati spektar rentgenskih zraka i usporediti rezultate s računalnim modelima kako bi saznali sastav oblaka prašine.

https://kozmos.hr/astronomi-uocili-svjetlo-iza-supermasivne-crne-rupe/

Rezultati

Pokazalo se da prašina najvjerojatnije sadrži silicij i grafit. Osim toga, opovrgnuta je prethodno izrečena pretpostavka da se gustoća oblaka ravnomjerno mijenja u svim smjerovima.

Dodatne informacije

Istraživanje je vodio Sebastian Heinz sa Sveučilišta Wisconsin. Ostale varijacije ove slike, uključujući dvije početne fotografije snimljene zasebno, dostupne su na web stranici opservatorija Chandra.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Chandra. (n.d.). Photo album :: V404 Cygni :: August 5, 2021.
• Howell, E. (2021, August 9). Bizarre black hole shoots x-ray rings while making spacetime wobble. Forbes.
• Mohon, L. (2021, August 5). Huge rings around a black hole. NASA.
• Pultarova, T. (2021, August 10). Powerful x-ray burst from black HOLE ripples Through galactic dust in new NASA image. Space.com.
• Starr, M. (n.d.). Huge x-ray rings around a black Hole reveal the Hidden dust between stars. ScienceAlert.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube