kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-in Satelit za istraživanje tranzitnih egzoplaneta otkrio je još jedan daleki svijet
Svemir

NASA-in Satelit za istraživanje tranzitnih egzoplaneta otkrio je još jedan daleki svijet

Umjetnička ilustracija dalekog egzoplaneta. Shutterstock
objavljeno

Koristeći NASA-in Satelit za istraživanje tranzitnih egzoplaneta (TESS), astronomi su otkrili novi egzoplanet s ultra-kratkim orbitalnim periodom. Ovaj novootkriveni svijet gotovo je dva puta veći od Zemlje i orbitira svoju zvijezdu za manje od jednog dana. Do danas, TESS je identificirao više od 7.000 kandidata za egzoplanete (TESS objekti od interesa, ili TOI), od kojih je 417 do sada potvrđeno. Otkriveno je preko 5,573 egzoplaneta do danas. Od svog lansiranja u travnju 2018., satelit provodi pregled oko 200.000 najsjajnijih zvijezda u blizini Sunca s ciljem pretraživanja tranzitnih egzoplaneta – od malih, stjenovitih svjetova do plinovitih divova.

Sada je skupina astronoma predvođena Ryanom A. Rubenzahlom s Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) potvrdila još jedan TESS objekat od interes. Znanstvenici izvještavaju da je tranzitni signal, identificiran u svjetlosnoj krivulji zvijezde poznate kao TOI-1347, planetarne prirode. “Predstavljamo potvrdu i karakterizaciju USP (ultra-kratkog perioda) TOI-1347 b, planeta veličine 1,8 ± 0,1 Zemljinih radijusa na orbiti od 0,85 dana, koji je otkriven pomoću fotometrije misije TESS,” napisali su istraživači u radu koji je objavljen na otvorenom serveru arXiv.


11,1 puta masivniji od naše planete

Kako je navedeno u studiji, TOI-1437 b ima radijus od oko 1,8 Zemljinih radijusa i otprilike je 11,1 puta masivniji od naše planete. Planetu je potrebno otprilike 20 sati i 20 minuta da obiđe matičnu zvijezdu. Astronomi procjenjuju da TOI-1437 b ima ravnotežnu temperaturu od oko 1.400 K dok orbitira svoju zvijezdu domaćina na udaljenosti od otprilike 4,43 solarna radijusa.

Istraživači su naveli da TOI-1437 b najvjerojatnije ima sastav sličan Zemlji i do sada je najmasivniji egzoplanet ultra-kratkog perioda među onima čiji su radijusi manji od 2,0 Zemljinih radijusa. Rezultati također sugeriraju da planet ima atmosferu s visokom srednjom molekularnom težinom. Međutim, to treba dodatno potvrditi, na primjer, korištenjem Svemirskog teleskopa James Webb (JWST).

Što se tiče zvijezde domaćina TOI-1437 (poznate i kao TIC 229747848), to je zvijezda kasnog G-tipa koja pokazuje snažnu varijabilnost. Ima radijus od oko 0,83 solarna radijusa, dok je masa izmjerena na 0,91 solarnih mase. Zvijezda je procijenjena na oko 1,4 milijarde godina starosti. Osim potvrde TOI-1437 b kao egzoplaneta, Rubenzahlov tim također izvještava o otkriću još jednog, manjeg planeta u sustavu. Ovaj svijet, koji je dobio oznaku TOI-1437 c, nešto je manji od TOI-1437 b jer ima radijus od približno 1,6 Zemljinih radijusa. Budući da autori rada nisu mogli identificirati ovaj planet mjerenjima radijalne brzine, postavili su gornju granicu za njegovu masu – na 6,4 Zemljine mase. Daljnja istraživanja će slijediti.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.