kozmos.hr
Svemir

Napredak unatoč gubitku – Treći testni let Starshipa

Lansiranje Starshipa. Zasluge: SpaceX.
objavljeno

U ambicioznom nastojanju da proširi granice svemirske tehnologije, SpaceX je u četvrtak bio na rubu uspjeha s testnim letom svoje mega rakete, poznate kao Starship. Iako je testni let trajao gotovo punih sat vremena, nažalost, završio je gubitkom svemirske letjelice dok se spuštala natrag na Zemlju. Kompanija SpaceX izvijestila je o gubitku kontakta s letjelicom Starship dok je bila u završnoj fazi svog puta, pripremajući se za prizemljenje u Indijskom oceanu. Komplikacije su se pojavile ranije tijekom leta, kada je prvi stupanj rakete pretrpio kvar i raspao se iznad Meksičkog zaljeva, odmah nakon lansiranja iz Teksasa. Dan Huot, glasnogovornik SpaceX-a, komentirao je situaciju izjavom: “Izgubili smo letjelicu. Stoga danas neće biti prizemljenja.” Unatoč ovom neuspjehu, napredak je očit u usporedbi s prethodnim testnim letovima, što pruža osnovu za optimizam.

Prethodna dva testna leta, provedena prošle godine, završila su neuspjehom jer nisu izdržala ni nekoliko minuta nakon polijetanja, završavajući eksplozijama. Međutim, ovaj put, Starship je ostvario značajan napredak, leteći dulje i dosežući veće visine nego ikad prije, što je izazvalo pohvale od strane Elona Muska, osnivača SpaceX-a, kao i od NASA-e. Obje organizacije smatraju Starship ključnom komponentom za buduće misije na Mjesec. Starship, impresivan svojom visinom od gotovo 121 metar, smatra se najmoćnijom raketom ikad izgrađenom. Njegovo lansiranje iz Teksasa privuklo je pažnju gledatelja s plaža na South Padre Islandu te iz Meksika, dok je raketa započela svoje putovanje preko Meksičkog zaljeva prema istoku. Iako je odvajanje ‘boostera’ od svemirskog broda izvedeno uspješno, pojačalo se neočekivano raspalo, što nije bio očekivani ishod. Usprkos tome, Starship je nastavio let dosegnuvši visinu od 233 kilometra prije nego što je izgubljen svaki kontakt, 49 minuta nakon polijetanja.

SpaceX obilježava 22 godine od svog osnivanja, a ovaj let predstavljao je važan korak unaprijed u ostvarivanju ambicija za osvajanje svemira. NASA s velikim zanimanjem prati razvoj Starshipa, budući da planira koristiti ovu letjelicu za slijetanje astronauta na Mjesec u sklopu Artemis programa. Administrator NASA-e, Bill Nelson, izrazio je svoje čestitke SpaceX-u na ovom testnom letu, koji predstavlja važan dio napora za povratak čovjeka na Mjesec. Napredak u razvoju Starshipa ključan je za buduće misije, s NASA-inim ciljem prvog slijetanja posade na Mjesec zakazanim za kraj 2026. godine. Dok SpaceX nastavlja s testiranjem i razvojem svojih mega raketa, ovaj let simbolizira korak naprijed u svemirskom istraživanju. Iako ovaj pokušaj nije završio kako je planirano, ostvareni napredak naglašava SpaceX-ovu predanost inovacijama i istraživanju svemira, otvarajući put za buduće uspješne misije.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.