kozmos.hr
Astronomija

Otkrivena najstarija zvijezda u našoj galaksiji

Supernova Vela. Izvor: ESO/VPHAS+ team.
objavljeno

Bijeli patuljak, udaljen oko 90 svjetlosnih godina od Zemlje, je najstarija zvijezda ikad pronađena u našoj galaksiji.

Najstarija zvijezda u našoj galaksiji

Znanstvenici sa Sveučilišta Warwick uočili su objekt koji bi prema trenutnim saznanjima mogao biti najstarija zvijezda u Mliječnoj stazi. Riječ je o bijelom patuljku oko kojeg orbitiraju ostaci nekadašnjeg planetarnog sustava. Slijedom toga, može se reći da su znanstvenici također otkrili i jedan od najstarijih stjenovitih i ledenih planetarnih sustava.

Znanstvenici su zaključili da su blijedi bijeli patuljak (udaljen oko 90 svjetlosnih godina od Zemlje), kao i ostaci planetarnog sustava koji kruže oko njega, stariji od vrtoglavih deset milijardi godina. Otkriće je opisano u radu objavljenom u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Zašto je otkriće značajno?

Zvijezde poput Sunca predodređene su da jednog dana postanu bijeli patuljci. Bijelim patuljcima nazivamo zvijezde koje su potrošile svoje gorivo i odbacile svoje vanjske slojeve. Dok prolaze kroz ovaj proces, bijeli patuljci se skupljaju i hlade. Kao rezultat toga, dolazi do uništenja većine planeta koji kruže oko bijelog patuljka. Njihovi se ostaci zatim nakupljaju na površini bijeloj patuljka.


U ovoj studiji tim astronoma modelirao je dva neobična bijela patuljka o kojima je ranije izvjestio svemirski opservatorij GAIA Europske svemirske agencije. Tim istraživača ispitao je obje zvijezde u potrazi za dokazima prisutnosti planetarnih krhotina. Jedna je zvijezda isijavala neobičnu plavu svjetlost, dok je druga bila slabija i općenito najcrvenija u lokalnoj galaksiji.

Istraživači mapiraju kretanje bijelih patuljaka u Mliječnoj stazi

Najstarija zvijezda posjeduje zanimljiv sastav atmosfere

Astronomi su otkrili da se ‘crvena’ zvijezda hladi, zahvaljujući podacima sa GAIA-e, Dark Energy Surveya i instrumenta X-Shooter Europskog južnog opservatorija. Izračunali su da je njezina starost oko 10,7 milijardi godina, od čega je 10,2 milijarde godina potrošeno na hlađenje u fazi bijelog patuljka.

Analiziranje svjetlosti na različitim valnim duljinama (spektroskopija) omogućuje znanstvenicima da odrede sastav elemenata prisutnih u atmosferi zvijezde pomoću njihove apsorpcije svjetlosti i izračunavanjem njihove količine. Kao rezultat analize spektra iz WDJ2147-4035, tim je na spomenutoj zvijezdi identificirao pristunost natrija, litija i kalija. Osim toga, čini se da je došlo i do nakupljanja ugljika. Ovo otkriće znači da se radi o dosad najstarijem poznatom bijelom patuljku kontaminiranom metalima.

Najstariji planetarni sustav u Mliječnoj stazi

Druga ‘plava’ zvijezda također je zagađena planetarnim otpadom sličnog sastava kao Zemljina kontinentalna kora, a što se tiče njene starost, tek je nešto mlađa od WDJ2147-4035. Znanstvenici su zaključili da je plava boja WDJ1922+0233, unatoč hladnoj površinskoj temperaturi, posljedica neobične mješavine helija i vodika u njenoj atmosferi.

WDJ2147-4035 ima atmosferu punu čistog helija te jaku gravitaciju, a krhotine otkrivene na njenoj površini potječu od starog planetarnog sustava koji je preživio fazu bijelog patuljka. Prema astronomima, ovo je najstariji planetarni sustav oko bijelog patuljka u cijeloj Mliječnoj stazi.

Bijeli patuljci ključ razumijevanja supernove

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.