kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Najjača sunčeva baklja u posljednjih pet godina upravo je izbila sa Sunca
Svemir

Najjača sunčeva baklja u posljednjih pet godina upravo je izbila sa Sunca

Najjača sunčeva baklja u posljednjih pet godina upravo je izbila sa Sunca. Zasluge: https://sdo.gsfc.nasa.gov/.
objavljeno

Najjača sunčeva baklja u posljednjih pet godina upravo je izbila sa Sunca (14.5.) iz iste skupine sunčevih pjega koja je prošlog vikenda izazvala zadivljujuće aurore. No, ovaj put nemojte očekivati polarnu svjetlosti.


Sunce je upravo izbacilo najjaču sunčevu baklju trenutnog solarnog ciklusa, koji je započeo 2019. godine, prema hitnom izvješću Nacionalnog centra za predviđanje svemirskog vremena (NOAA) iz SAD-a. Kako izvještava Live Science, ova monstruozna baklja kategorizirana je kao X8.7, što je čini znatno jačom od baklje X2.2 koja je izbila sa Sunca prošlog tjedna — izazivajući radio prekide i široko rasprostranjene aurore na Zemlji, vidljive čak i u južnim djelovima Hrvatske.

Međutim, najnovija baklja vjerojatno neće rezultirati geomagnetskim olujama ili auroralnim aktivnostima, budući da je skupina sunčevih pjega odgovorna za ovaj izboj smještena na samom rubu vidljive strane Sunca, prema NOAA-i. Ipak, prekidi visokofrekventnih radija i dalje su vjerojatni na Zemlji.


Ako baklja proizvede koronalne izbačaje mase (CME) — ogromne, brze oblake nabijenih solarnih čestica — malo je vjerojatno da će izravno utjecati na Zemlju, kao što je bio slučaj tijekom prošlotjednog živopisnog prikaza aurora. Ipak, ista monstruozna skupina sunčevih pjega — koja se naziva aktivna sunčeva regija 3664 i mjeri više od 15 širina Zemlje — odgovorna je za oba baklje, prošlotjedni X2.2 i današnji X8.7, izvještava NOAA. Skupina je izbacila brojne druge baklje X kategorije tijekom posljednjih nekoliko dana, ali će uskoro biti potpuno izvan našeg pogleda.

Što su sunčeve baklje?

Sunčeve baklje su snažni izboji elektromagnetskog zračenja koji nastaju uslijed magnetskih poremećaja na Suncu. Pojavljuju se kada se magnetske linije u atmosferi Sunca zapetljaju i puknu, oslobađajući velike količine viška energije, uključujući snažne rendgenske zrake i ultraljubičasto zračenje. Ove isprepletene linije izlaze iz sunčevih pjega — tamnijih, hladnijih područja na površini Sunca koja nastaju kada magnetska polja iz dubine naše zvijezde izbijaju na površinu.

Sunčeve baklje također mogu izbaciti CME-ove u svemir, udarajući bilo koje planete, satelite ili druge objekte na svom putu. CME-ovi koji udaraju Zemlju izazivaju geomagnetske oluje, koje mogu rezultirati aurorama, ali i negativnim posljedicama poput kvarova električne mreže i poremećaja satelita.

Svi ovi ekstremni solarni fenomeni — sunčeve baklje, sunčeve pjege i CME-ovi — postaju češći tijekom vrhunca 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti Sunca, poznatog kao solarni maksimum. Trenutni ciklus, solarni ciklus 25, započeo je 2019. godine, a znanstvenici sumnjaju da Sunce uskoro može ući u svoju fazu solarnog maksimuma, ako već nije. Tek nakon što maksimum završi i solarna aktivnost ponovno opadne, znanstvenici će sa sigurnošću znati kada je dosegnut vrhunac.

Sunce nije izbacilo nijednu baklju jaču od X8.7 od rujna 2017. godine, kada je izbacilo baklje X11.8 i X13.3 unutar nekoliko dana jedan od drugog, prema spaceweatherlive.com.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.