kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Mogu li astronomi koristiti radar za otkrivanje kataklizmičkog asteroida?
Svemir

Mogu li astronomi koristiti radar za otkrivanje kataklizmičkog asteroida?

Slika mjeseca snimljena pomoću radara, Zasluge: Raytheon.
objavljeno

Kako čovječanstvo može zaštititi Zemlju od “razornih udara asteroida i kometa“? Prema planu dekadne istraživačke strategije za planetarnu znanost i astrobiologiju za razdoblje 2023.-2032., zemaljski astronomski radarski sustavi odigrat će “ključnu ulogu” u obrani planeta. Trenutačno, samo jedan sustav na svijetu fokusira se na ovaj zadatak, a to je NASA-in Goldstone radar sunöevog sustava, koji je dio Mreže dubokog svemira (Deep Space Network – DSN). Međutim, Nacionalna radioastronomska opservatorija (NRAO) razvija novi koncept instrumenta, sustav radara nove generacije (ngRADAR), koji će iskoristiti Teleskop Green Bank (GBT) Nacionalne zaklade za znanost te ostale sadašnje i buduće objekte za proširenje ovih sposobnosti.

“Radar budućnosti ima brojne primjene, od bitnog unapređenja našeg razumijevanja sunčevog sustava, preko informiranja o budućim misijama robotskog i posadom vođenog svemirskog leta, do karakterizacije opasnih objekata koji se približe Zemlji,” izjavio je Tony Beasley, direktor NRAO-a. Znanstvenici će danas, 17. veljače, na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za promicanje znanosti u Denveru, Colorado, predstaviti nedavne rezultate dobivene korištenjem zemaljskih radarskih sustava.


Produbljivanje razumijevanja svemira

“NRAO, uz podršku Nacionalne zaklade za znanost i pod nadzorom Associated Universities, Inc., ima dugogodišnju tradiciju korištenja radara u svrhu produbljivanja razumijevanja svemira. Najnovije, GBT je potvrdio uspjeh NASA-ine misije DART, prvog testa da se vidi može li čovječanstvo uspješno promijeniti putanju asteroida,” rekao je znanstvenik NRAO-a i voditelj projekta ngRADAR Patrick Taylor.

GBT je najveći pokretni radio teleskop na svijetu. Zahvaljujući mogućnosti upravljanja svojom 100-metarskom antenom, može promatrati 85 posto neba, što mu omogućuje brzo praćenje objekata unutar svog vidokruga.

“Zahvaljujući podršci tvrtke Raytheon Technologies, pilot testiranja sistema ngRADAR na GBT-u, koristeći odašiljač slabije snage od one koju ima standardna mikrovalna pećnica, omogućila su stvaranje dosad najpreciznijih slika Mjeseca snimljenih sa Zemljine površine. Taylor naglašava: ‘Zamislite mogućnosti koje bi otvorio snažniji odašiljač.'”

Marina Brozović

“Na skupu AAAS-a svoje će rezultate podijeliti znanstvenici poput Edgarda G. Rivera-Valentína iz Laboratorija za primijenjenu fiziku na Johns Hopkinsu i Marine Brozović, rođene u Splitu, iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon, koji je zadužen za upravljanje Goldstoneom i DSN-om. Brozović ističe: ‘Javnost bi mogla biti iznenađena saznanjem da se tehnologija korištena u našem radaru u Goldstoneu nije bitno promijenila od vremena Drugog svjetskog rata.'”

“Za većinu naših opservacija, oslanjamo se isključivo na jednu antenu za slanje i prijem signala. Međutim, inovativni dizajni odašiljača radara, kakav je implementiran u sustavu ngRADAR na Teleskopu Green Bank (GBT), imaju potencijal značajno pojačati intenzitet signala i proširiti njegovu valnu duljinu. Takve nadogradnje ne samo da bi omogućile znatno preciznije slikovne prikaze, već bi i utrle put stvaranju sustava koji je istovremeno prilagodljiviji i izdržljiviji, zahvaljujući korištenju nizova teleskopa za povećanje efikasnosti prijema.”

NRAO je idealno mjesto

“Zahvaljujući instrumentima kojima raspolaže, NRAO je idealno mjesto za vođenje ovakvih napora, što potvrđuje i projekt ngRADAR korištenjem Very Long Baseline Array,” pojašnjava Brian Kent, znanstvenik u NRAO-u i direktor za znanstvenu komunikaciju, koji je koordinirao prezentaciju na AAAS-u. “Futuristički objekti poput nadolazeće generacije Very Large Array, kao prijemnika, formirat će snažnu kombinaciju za istraživanje planetarne znanosti.”


Kako zemaljski astronomski radar doprinosi proširenju našeg razumijevanja svemira? Omogućava nam detaljno istraživanje našeg solarnog sustava i svega u njemu. Radar razotkriva površinske značajke i drevnu geologiju planeta te njihovih mjeseci, omogućujući nam da pratimo njihovu evolucijsku povijest.

“Također, može točno odrediti lokaciju, veličinu i brzinu potencijalno opasnih objekata blizu Zemlje, kao što su kometa ili asteroidi. Napreci u astronomskom radaru otvaraju nova vrata, potičući obnovljene investicije i interes za suradnju između industrije i znanstvene zajednice kao multidisciplinarni pothvat.”

Pratite Kozmos na Google Vijestima.