kozmos.hr
Svemir

Mliječna staza prevelika je za svoj kozmološki zid

Mliječna staza. Izvor: Wikimedia commons.
objavljeno

Nova studija sugerira da je naša galaksija prilično velika u usporedbi sa svojim kozmološkim zidom i to je, po svemu sudeći, prava rijetkost u svemiru.

Mliječna staza prevelika za svoje okruženje

Novo istraživanje, objavljeno u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, pokazalo je da je Mliječna staza prevelika za svoj tzv. kozmološki zid. Kozmološki zid predstavlja karakterističan raspored galaksija koje okružuju druge galaksije. Naime, sve ove okolne galaksije nalaze se na jednoj zajedničkoj ravnini. Praznine među galaksijama na neki način zbijaju galaksije i odgovorne su za spljošteni raspored. Takav raspored ponekad se naziva Lokalnom pločom.

Lokalna ploča utječe na kretanje Mliječne staze i njenih satelitskih galaksija oko svoje osi. Kada ne bi bilo kozmološkog zida i kada bi se nalazili na nasumičnom mjestu u svemiru, galaksije bi se kretale na mnogo kaotičniji način. Sve to upućuje na činjenicu da je Mliječna staza na neki način posebna odnosno da se nalazi na posebnom mjestu u svemiru, što je zapanjilo astronome. S druge strane, galaksije su inače znatno manje od svojeg kozmološkog zida, što nije slučaj s Mliječnom stazom. Naša galaksija je prilično velika u usporedbi sa svojim kozmološkim zidom i to je po svemu sudeći prava rijetkost.


Mliječna staza nalazi se na posebnom mjestu?

Istraživači svoje nalaze temelje na naprednim računalnim simulacijama, u sklopu projekta IllustrisTNG. Simulacija je uključivala gotovo cijeli obujam svemira s promjerom od preko milijardu svjetlosnih godina i s milijunama galaksija. Rezultati su pokazali da samo jedna u milijun galaksija ima posebne značajke poput Mliječne staze tj. da ima kozmološki zid nalik našem te otprilike njenu veličinu.

Prema istraživačima, to znači da kada izvodimo simulacije trebali bismo izbjegavati tzv. “kopernikansku pristranost” u donošenju znanstvenih zaključaka. Riječ je o pristranosti gdje smo u posljednjih 500-injak godina još od Kopernika, polako uklanjali ideju da se nalazimo na nekom posebnom ili središnjem mjestu u svemiru.

Postoje li temeljni problemi u našem razumijevanju svemira?

Gotovo jedinstveni kozmološki zid

“Dakle, Mliječni put jest na neki način poseban. Zemlja je očigledno posebna – jedini planet sa životom kojeg poznajemo. No nije i središte svemira pa čak ni Sunčevog sustava. Sunce jest samo obična zvijezda među milijardama u Mliječnoj stazi. Naša galaksija samo je još jedna spiralna galaksija među milijardama sličnih u vidljivom svemiru”, objašnjava voditelj istraživanja Miguel Aragón

Ipak, “moguće je da biste trebali putovati pola milijarde svjetlosnih godina od Mliječne staze i proći pokraj mnogih galaksija, kako biste naposljetku pronašli još jedan kozmološki zid s galaksijom poput naše”, dodaje Aragón.

Što je to gravitacijska anomalija Veliki atraktor?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

M A Aragon-Calvo, Joseph Silk, Mark Neyrinck, The unusual Milky Way-local sheet system: implications for spin strength and alignment, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, Volume 520, Issue 1, March 2023, Pages L28–L32, https://doi.org/10.1093/mnrasl/slac161


Anonymous (23. siječnja 2023.), Milky Way found to be too big for its ‘cosmological wall’, Royal Astronomical Society, Phys.org (pristup 25. siječnja 2023.)

Starr M. (24. siječanj 2023.), Astronomers Just Realized The Milky Way Is Too Big For Its Surroundings, Sciencealert.com (pristup 25. siječanj 2023.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.