kozmos.hr
Jeste li znali?

Meteorski krater: mjesto podučavanja astronauta

objavljeno

Ogromni meteorski krater u Arizoni koji je nastao prije nekih 50.000 godina i dalje nam pruža iznenađujuće, nove informacije.

On je također mjesto na kojemu se posada Artemisa priprema za istraživanje Mjeseca – kao što je nekada bilo i za obuku astronauta Apolla za lunarne misije 1960-ih.

Popunjavanje detalja

“Obično imamo dva do tri projekta koja se odvijaju na krateru svake godine”, rekao je David Kring, glavni znanstvenik na Lunarnom i planetarnom institutu Udruge za istraživanje sveučilišta u Houstonu za Space.com.

“Svake godine kada se vratimo, mapiramo neke nove značajke na krateru i popunjavamo neke detalje koji jednostavno ne postoje nigdje drugdje na Zemlji”, rekao je.

Koliko je krater zapravo star? Tri neovisne metode istraživanja dale su isti broj, odredivši starost kratera na 50 000 godina.

No postoje sumnje da bi krater mogao biti nekoliko tisuća godina stariji.

Kring i kolege izvukli su pelud iz jezerskih sedimenata koji su ispunjavali meteorski krater. Uspjeli su  rekonstruirati kakva je vegetacija ondje bila u vrijeme udara.

“To je vrijeme kada su mamuti i mastodonti pasli na tom području.”

Trening posade

Kring u meteorskom krateru obučava kandidate za atronaute već godinama.

“Provodimo njihovu osnovnu obuku na krateru. Predložio sam da trebamo imati napredniju obuku na meteorskom krateru i drugim mjestima udara ako želimo uspješno voditi ekspediciju Artemis”, rekao je.

Na istom mjestu su nekada bili podučavani i astronauti Apolla.

Astrogeolog Eugene Shoemaker u meteorskom krateru s astronautima Apolla tijekom izleta u svibnju 1967. (Izvor slike: NASA)

Prvi razlog za obuku na mjestima udara kao što je Meteorski krater je izlaganje astronauta vrsti terena na kojemu će djelovati, rekao je Kring.

“Rekao bih da je najbolje oruđe koje možemo postaviti na površinu Mjeseca dobro obučeni astronaut.”

Detektiv za meteorski krater, Dan Durda, viši znanstvenik na Southwest Research Institute u Boulderu, Colorado, rekao je :”Meteorski krater izvrstan je analog za naše istraživanje Mjeseca”, rekao je Durda. “To je još uvijek najsvježiji, najbolje ustrajan krater na planetu.”

„To je savršen poligon za pokazivanje tih procesa terenskim astronautima, tako da razumiju što rade na Mjesecu”, rekao je Durda.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Leonard David (28. kolovoza 2022.), “Meteor crater: The hole from space that keeps on giving, Space.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube