kozmos.hr
Svemir

Masivne kozmičke strukture zbunjuju stručnjake

Cosmic-Filaments (Curiosmos)
objavljeno

Misteriozne strukture su gotovo četiri do pet puta duže od naše galaksije Mliječne staze, s nekim nitima koji dosežu duljinu od 200 kiloparseka.

Nepregledan svemir

Svemir je golem i još se k tome – koliko znamo – i dalje širi. Proučavanje svemira, njegovog sastava i povijesti od velike je važnosti za astrofizičare. No, svemir nudi više od galaksija, zvijezda, crnih rupa i planeta. Naime, postoje stvari koje zbunjuju astronome desetljećima, a jedna od tih misterija su i zagonetne strukture pronađene prije nekoliko desetljeća. Riječ je o neobičnim, masivnim strukturama ili nitima koje se protežu izvan galaksija. Astronomi još uvijek raspravljaju o njihovom točnom sastavu, prirodi i namjeni.

Ranih 1980-ih astrofizičari su otkrili obitelj velikih, visoko organiziranih magnetskih niti koje vise u središtu Mliječne staze. Astrofizičar Farhad Zadeh od tada je fasciniran i zbunjen njima – iako je s vremenom našao pojedine odgovore.


Prema Zadehu i njegovim suradnicima, dva moguća objašnjenja za nepoznato podrijetlo kozmičkih struktura sugerirana su otkrićem sličnih niti u drugim galaksijama. Ranije ovog mjeseca, Zadeh i njegovi kolege objavili su rad u The Astrophysical Journal Letters predlažući da niti mogu formirati ‘vjetrovi’ velikih razmjera ili kada se turbulencija dogodi unutar slabog magnetskog polja.

Zagonetan skup kozmičkih struktura

Zagonetne niti – koje je prvi otkrio Zadeh – protezale su se 150 svjetlosnih godina. Nalazili su se u blizini supermasivne crne rupe u srcu naše galaksije. Zadehova ‘kolekcija’ zapažanja ove je godine porasla za gotovo 1000 niti, a sastoji se od jednodimenzionalnih niti raspoređenih u parove i grozdove, često jednako razmaknutih te paralelnih jedni s drugima ili nagnutih bočno poput mreškanja na vodopadu.

Prema Zadehu, misteriozne niti sastoje se od elektrona koji se vrte duž magnetskog polja približno brzinom svjetlosti. No iako je dobio pojedine odgovore Zadeh se i dalje pitao odakle dolaze kozmičke strukture. Istraživači bi mogli proučavati fizičke procese u prostoru koji okružuje niti kada bi otkrili novu populaciju izvan naše galaksije.

‘In galaxies far, far away…’

Te su strukture udaljene približno milijardu svjetlosnih godina, a novootkrivene niti dio su jata galaksija koje se sastoji od tisuća galaksija. Aktivne radiogalaksije unutar klastera mogu poslužiti kao plodna tla za stvaranje magnetskih niti zbog njihove sposobnosti emitiranja velikih količina radio valova.

Zadeh je bio zapanjen pronalaskom ovih novootkrivenih niti – „Budući da sam toliko godina proučavao niti u našem galaktičkom centru, bio sam vrlo uzbuđen vidjeti ove izvanredne strukture.“ Nova otkrića dala su naslutiti da se nešto veliko događa i sada smo po prvi put uočili niti i u drugim galaksijama.

Slični, ali različiti

Iako nova ‘populacija’ niti nalikuje onima u našoj galaksiji razlikuju se na neke važne načine. Za razliku od Mliječne staze niti izvan galaksije mnogo su veća – točnije, skoro su 100 do 10 000 puta duže. Nadalje, njihova magnetska polja su puno slabija, a i niti su puno starije. Medij unutar klastera – ili područje između galaksija unutar klastera – također je ispunjen njima. Ono što je dodatno zanimljivo i intrigantno jest činjenica da većina ovih niti ‘visi’ pod kutom od 90 stupnjeva iz mlazova crne rupa.


Pronađena masivna struktura koja bi mogla promijeniti shvaćanje svemira

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.