Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Pronađena masivna struktura koja bi mogla promijeniti shvaćanje svemira

SDSS-optički-teleskop-udaljeni-kvazari
SDSS optički teleskop korišten je za promatranja desetaka tisuća udaljenih kvazara. Izvor: Alfred Sloan Foundation

Neki stručnjaci osporavaju ovo otkriće, te ga ne žele prihvatiti bez dodatnih promatranja i dokaza.

Promatranja tisuća udaljenih galaskija koja su napravljena sa teleskopo Sloan digital sky survey(SDSS) otkrila su ogromni luk galaksija, koji nije u skladu sa teorijom uniformne distribucije u svemiru. Postojanje ove ogromne strukture treba biti potvrđeno od strane drugih znanstvenika kako bi postalo opće prihvaćeno.

Tijekom virtualne konferencije Američkog astronomskog društva, znanstvenici su najavili otkriće i studiju nove divovske strukture, koja se sastoji od starih galaksija.

Alexia Lopez i njezine kolege proučavali su svjetlost od oko 40000 udaljenih kvazara zabilježenih tijekom istraživanja teleskopa SDSS. Ovo su neki od najsvjetlijih objekata u svemiru, te se vjeruje da predstavljaju aktivne jezgre udaljenih galaksije koje sadržavaju i supermasivne crne rupe.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kvazari pomažu kod promatranja najstarijih objekata u svemiru. Znanstvenici koriste njihovu svjetlost kao “astronomski RTG”: kada prolaze kroz galaksije, njihov se spektar mijenja, što pomaže kod promatranja.

Ovakve promjene otkrila je i Alexia Lopez- prisutnost magnezijevih iona u halo-u pokazala je cijeli niz galaksija lociranih na udaljenosti od 9.2 milijarde svjetlosnih godina.

Teleskop ASKAP prvi put je promatrao galaktičku ravninu

Nekoliko desetaka njih tvori gotovo simetrični luk od oko 100 megaparseca (330 milijuna svjetlosnih doina) u širini, te gigaparsec(3.3 milijarde godina) u dužini, što je skoro 15 posto radijusa cijelog vidljivog svemira.

Astronomi su strukturu nazvali “Divovski luk”. Ova struktura nije vidljiva golim okom, no na noćnom nebu ona zauzima prostor 20 puta veći od punog mjeseca.

Postojanje ove strukture propituje naše ideje da je u cjelini naš svemir homogen. Neobično je zamisliti da bi se u nekom dijelu svemiru moglo skupiti jako puno nekih čestica, dok u drugom puno manje.

Upravo ovu tezu povlači postojanje ovog divovskog luka. Međutim, njegovo postojanje nije u potpunosti potvrđeno. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi znanstvena zajednica mogla prihvatiti otkriće ove strukture.

Astrofizičar sa Oxforda Subir Sarkar napominje da naš mozak ponekad ide predaleko u našim nastojanjima da pronađemo nove jedinstvene uzorke. Prisjetio se da su prije nekog vremena inicijali Stephena Hawkinga pronađeni u slučajnim fluktuacijama infracrvenog zračenja u svemiru.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

U svakom slučaju, proučavanja gigantskog luka galaksija će se nastaviti. Druge misteriozne masivne strukture su već pronađene u svemiru, te se ne poklapaju u potpunosti sa našim shvaćanjem moderne kozmologije. Postojanje ovih strukture podigla bi mnoga pitanja o standardnom modelu, koje govori da je materija raspoređena jednako u velikim prostranstvima svemira.

Pridružite se raspravi u nasšoj telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvor:

• Bergan, B. (2021, June 12). This 3-Billion Light-Year Long Galaxy Chain Could ‘Overturn Cosmology’. Interesting Engineering.
• Grossman, L. (2021, June 11). An arc of galaxies 3 billion light-years long may challenge cosmology. Science News.
|• Mann, A. (2021, June 11). ‘Giant arc’ stretching 3.3 billion light-years across the cosmos shouldn’t exist. LiveScience.
• Tran, T. (2021, June 13). Scientists Discover Giant Arc of Galaxies That Could “Overturn Cosmology”. Futurism

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Tri nove patuljaste galaksije su među najmračnijim sustavima koji su do sada pronađeni izvan Lokalne grupe. Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Hubble otkrili tri...

Svemir

Jeff Bezos postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir, nakon uspjeha Richarda Bransona početkom ovog mjeseca. Natjecanje između milijardera vlasnika svemirskih poduzeća...

Svemir

Fosfin koji je pronađen u Venerinoj atmosferi najvjerojatnije nije nastao zbog utjecaja živih bića, nego nastaje zbog jakih vulkanskih erupcija i oblaka sumporne kiseline....

Oglas