kozmos.hr
Svemir

Marsovska prostranstva iz zraka

objavljeno

Ovu fotografiju Marsa uslikao je helikopter Ingenuity tijekom svojeg šestog leta. Slika je snimljena sa visine od 10 metara, 22. svibnja ove godine.

Razni laboratoriji, istraživački centri i privatna poduzeća sudjelovali su u razvoju mini-helikoptera.

Ingenuity je napravljen od strane JPL-a (Jet-Propulsion Laboratory), koji također upravlja i NASA-inim projektom demonstracije tehnologije. Projekt je podržan od strane NASA-inih direktorata znanosti, aeronautike i svemirskih tehnologija. NASA-ini istraživački centri Ames Research Center i Langley Research Center pružali su značajnu pdršku za vrijeme razvoja Ingenuity-a sa svojim analizama letova i tehničkih karakteristika.

https://kozmos.hr/ingenuity-ce-nastaviti-istrazivati-mars-nakon-5-leta/

Poduzeća AeroVironment Inc., Qualcomm i SolAero pružali su pomoć kod dizajna i razvoja dijelova za mini-helikopter, dok je Lockheed Martin dizajnirao i napravio Mars Helicopter Delivery System.

Cjelokupna misija rovera Perseverance, koja uključuje i Ingenuity, dokaz je da se samo sinergijom znanja i vještina mogu postići povijesni rezultati. Također, uključenost privatnih poduzeća u razvoj svemirskih tehnologija dokaz je da američki svemirski program ide u ispravnom smjeru. Privatna poduzeća donijela su prijelomna otkrića u znanosti posljednjih desetljeća, a kao kruna je stigao razvoj cijepiva protiv korona virusa u samo godinu dana, što se smatralo nemogućim. Jačom involviranosti privatnih poduzeća u svemirska istraživanja, teško da možemo i zamisliti koje su granice.


 

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

Pratite Kozmos na Google Vijestima.