kozmos.hr
Znanost

Potresima prethode promjene u Zemljinom magnetskom polju?

objavljeno

Znanstvenici su identificirali signal koji sugerira da se magnetsko polje našeg planeta mijenjalo između 72 i 24 sata prije potresa.

Magnetosfera – ‘ključ’ upozorenja?

Koristeći magnetometre za otkrivanje slabih signala znanstvenici bi mogli poboljšati naše razumijevanje onoga što se događa prije potresa i poboljšati njihovo rano otkrivanje. Naime, istraživači koji su proučavali srednje do velike potrese u Kaliforniji – jednom od seizmički najaktivnijih područja našeg planeta – otkrili su da se lokalno magnetsko polje mijenja dva do tri dana prije potresa.

Zemlja je okružena sustavom magnetskih polja, koji se naziva magnetosfera. Magnetosfera štiti naš planet od štetnog Sunčevog i kozmičkog zračenja, ali može promijeniti oblik kao odgovor na svemirsko vrijeme koje dolazi sa Sunca (©NASA).
Zemlja je okružena sustavom magnetskih polja, koji se naziva magnetosfera. Magnetosfera štiti naš planet od štetnog Sunčevog i kozmičkog zračenja (©NASA).

Seizmolozi se nadaju da će se njihova tehnika poboljšati i da bi u budućnosti mogli čak predviđati potrese. ‘Ključ’ ove metode jest u tome što su stručnjaci uspjeli pronaći i identificirati slab, ali statistički značajan, signal promjene magnetskog polja koji je prethodio potresima. Prema Danu Schneideru, direktoru Stellar Solutions QuakeFindera – odjela za istraživanje potresa – riječ je o doista ‘skromnom’ signalu.


Potrese ispod Japana ‘kanalizira’ komad stijene veličine planine

Promjene se ne događaju svaki put

Unatoč intrigantnoj prirodi ovog ‘signala’, Schneider – koautor studije u kojoj su znanstvenici prezentirali svoje otkrićeje pojasnio kako se ova promjena ne događa prije svakog potresa. Dugo se vodi rasprava o tome pomiče li se magnetsko polje prije potresa ili ne. Unatoč desetljećima istraživanja Geološki institut SAD-a kaže da nema uvjerljivih dokaza da potresima prethode elektromagnetski fenomeni.

‘Nevidljivi’ potres bio je izvor misterioznog tsunamija

Međutim nova studija možda daje naslutiti drugačije. Znanstvenici su se za nju koristili s magnetometrima u 125 senzorskih stanica smještenih duž velikih rasjeda u Kaliforniji, pritom surađujući s timom iza Google Accelerated Sciencea. Duž ovog rasjeda između 2005. i 2019. godine dogodilo se 19 potresa čija je magnituda bila viša ili jednaka 4.5 stupnjeva Richterove ljestvice. Analiza s više stanica uzela je u obzir druge čimbenike, poput prometne gužve, koji bi mogli utjecati na magnetometre, ali nisu povezani s potresima.

Na današnji dan snažan potres razrušio je Dubrovnik

Dobri temelji, no potrebna daljnja istraživanja

Najveći izazov za tumačenje ovih podataka je razlikovati ovu vrstu ‘buke’ (prometne gužve i sl. što može utjecati na magnetometre) od signala povezanih s potresom. Znanstvenici su identificirali signal koji sugerira da se magnetsko polje mijenjalo između 72 i 24 sata prije potresa. Do tih su spoznaja došli na temelju prikupljenih podataka kojima su ‘punili’ i ‘trenirali’ posebne algoritme.

Iz tima su pojasnili kako će budući napori biti usmjereni na smanjenje okolne buke – tj. utjecaja buke na magnetometre – finim podešavanjem i usavršavanjem modela. Primjerice, računanje solarne aktivnosti značajno je poboljšalo rezultate već u ovoj studiji. Kako bi dodatno eliminirao buku izazvanu solarnom energijom, tim će nastaviti koristiti podatke s udaljenih postaja. Koristeći daljnja istraživanja i izolaciju, Schneider vjeruje da postoji mogućnost da bi se u budućnosti mogao izgraditi sustav predviđanja temeljen na periodičnim promjenama u magnetskom polju.


Zabilježena dva do danas najveća potresa na suprotnoj strani Marsa

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.