kozmos.hr
Svemir

Maglica supernove Kasiopeje A širi se neravnomjerno

Slika Kasiopeje A u boji temeljena na podatcima svemirskih teleskopa Hubble, Spitzer i Chandra (©NASA/JPL-Caltech).
autor
objavljeno

Tim znanstvenika proučavajući gotovo dva desetljeća podataka o supernovi Kasiopeje A zaključio je da se njena eksplozivna maglica širi neravnomjerno.

Maglica i supernova

Supernova zvijezde Kasiopeje A jedna je od najproučavanijih supernova, a u nedavom radu tim znanstvenika proučavao je njenu unutarnju maglicu te zaključio kako se ne kreće ‘glatko’ prema van.

Kasiopeja A ostatak je eksplodirane zvijezde u sazviježđu Kasiopeja, udaljenoj od  Zemlje oko 11.000 svjetlosnih godina. Svjetlost eksplozije trebala je prvi put dospjeti na Zemlju oko 1670. Međutim, oko zvijezde je bilo previše plina i prašine da bi se eksplozija mogla vidjeti golim okom ili tada vrlo osnovnim teleskopima.

Gotovo dva desetljeća podataka

Eksplozivna maglica Kasiopeja A širi se prosječnom brzinom od 4.000 do 6.000 kilometara u sekundi i ima temperaturu od oko 30 milijuna stupnjeva Celzija. Ukupno se do danas njena ‘maglica’ proširila na nevjerojatnih 16 svjetskih godina u promjeru. Znan stvenici pretpostavljaju da se ekspanzija najvjerojatnije događa u plinu koji je zvijezda ispuhala mnogo prije eksplozije.


Slika Kasiopeje A u boji temeljena na podatcima svemirskih teleskopa Hubble, Spitzer i Chandra (©NASA/JPL-Caltech).
Slika Kasiopeje A u boji temeljena na podatcima svemirskih teleskopa Hubble, Spitzer i Chandra (©NASA/JPL-Caltech).

Istraživački tim, predvođen Jaccom Vinkom, analizirao je 19-godišnje podatke koje je prikupio Chandra X-ray Observatory. Riječ je o američkom rendgenskom satelitu s nizozemskim spektrometrima koji kruži oko Zemlje u visokoj eliptičnoj orbiti.

Nevjerojatno otkriće

Znanstvenici su primijetili da se na zapadnoj strani Kasiopeje A unutarnja područja maglice eksplozije ne šire, već se kreću prema unutra. Istraživači su također izmjerili ubrzanje ili usporavanje vanjskog udarnog vala. Pokazalo se da se ovaj vanjski udarni val ubrzao na zapadu umjesto da usporava kako se očekivalo.

„Pokret unatrag na zapadu može značiti dvije stvari – ili negdje postoji ‘rupa’, neka vrsta vakuuma, u materijalu supernove, što uzrokuje da se vruća ljuska iznenada lokalno pomakne prema unutra; ili se maglica sudarila s nečim,“ zaključio je Vink. Članovi tima iznijeli su hipotezu prema kojoj vjerojatnijim razlogom smatraju sudar. Naime, njihovi računalni modeli predviđaju da nakon sudara udar prvo smanjuje brzinu, ali zatim ubrzava – tj. predviđaju upravo ono što su znanstvenici uočili.

Supernova koju su vidjeli kineski astronomi iz 12. stoljeća identificirana u dubokom svemiru

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jacco Vink et al., „The forward and reverse shock dynamics of Cassiopeia A,“ The Astrophysical Journal (2022).

Netherlands Research School for Astronomy (28. ožujka 2022.), „Ejection nebula of supernova Cassiopeia A does not expand evenly,“ phys.org (pristup 28. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.