kozmos.hr
Svemir

Kora Marsa znatno je deblja od Zemljine ili Mjesečeve

Kora Marsa mapa
objavljeno

Marsotres otkriva debljinu Marsove kore

Najznačajniji Marsotres zabilježen do sada tijekom NASA-ine Mars InSight misije prošle godine omogućio je istraživačima iz ETH Zurich da odrede debljinu i gustoću Marsove kore. Podaci otkrivaju da je kora Marsa znatno deblja od Zemljine ili Mjesečeve, te da je njegov primarni izvor topline radioaktivni raspad.

Zemljotresni nalazi iz Marsovog potresa

U svibnju 2022., Marsotresna služba na ETH Zurich zabilježila je seizmički događaj procijenjene magnitude 4,6, najveći ikada zabilježen na drugom planetu. Prema Doyeon Kimu, seizmologu na Institutu za geofiziku na ETH Zurichu, ovaj Marsotres poslao je snažne seizmičke valove koji su se kretali duž površine Marsa.

Površinski valovi otkrivaju globalni pogled na Mars

Nakon više od tri godine praćenja, značajan Marsotres nagrađuje istraživače podacima koji nude sveobuhvatan pogled na planet. Seizmički valovi kružili su planetom više puta, pružajući lokalne i globalne informacije o Marsu.

Uvidi u globalnu strukturu Marsa

Istraživači su promatrali površinske valove iz ovog potresa koji su opkolili Mars do tri puta. Tim je mjerio brzine njihova širenja na različitim frekvencijama kako bi dobili informacije o strukturi kojom su ovi valovi prolazili. “Sada imamo seizmička opažanja koja predstavljaju globalnu strukturu”, kaže Kim.

Usporedba Marsa sa Zemljom i Mjesecom

Kombinirajući nove nalaze s postojećim podacima o gravitaciji i topografiji Marsa, istraživači su odredili da je debljina Marsove kore u prosjeku od 42 do 56 kilometara. Nasuprot tome, seizmički podaci pokazuju da je debljina Zemljine kore u prosjeku od 21 do 27 kilometara, dok je debljina lunarne kore između 34 i 43 kilometara.

Otkrivanje Marsove dikotomije

Istraživanje je također obuhvatilo dugotrajno promatrani kontrast između sjeverne i južne hemisfere Marsa. Unatoč ovoj dikotomiji, istraživači su otkrili da je gustoća kore u sjevernim nizinama i južnim gorjima slična, iako se kora prodire dublje na južnoj hemisferi.

Studija također baca svjetlo na termalnu povijest Marsa. Kao planet s jednom pločom, primarni izvor topline Marsa je raspad radioaktivnih elemenata poput torija, urana i kalija. Istraživači su otkrili da se 50 do 70 posto ovih elemenata koji proizvode toplinu nalazi u Marsovoj kori, što bi moglo objasniti postojanje regija u kojima se procesi topljenja mogu još uvijek događati danas.

InSight Misija

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy, and Heat Transport) bila je NASA-ina misija koja je djelovala na Marsu od studenog 2018. do njenog gašenja 21. prosinca 2022. InSight je bio posebno dizajniran za proučavanje duboke unutrašnjosti Marsa, regije koja nije bila proučena prije ove misije. Za razliku od prethodnih misija na Mars koje su se fokusirale na površinu ili atmosferu planeta, InSight se koncentrirao na koru, plašt i jezgru.

Doprinos našem razumijevanju Marsa

InSight je bio opremljen nizom znanstvenih instrumenata, uključujući seizmometar za detekciju marsotresa, sondu za mjerenje unutarnje topline planeta i radio znanstvene eksperimente za proučavanje rotacije i unutrašnje strukture planeta. InSight je pružio neprocjenjive uvide u evolucijske procese stjenovitih planeta. Njegova misija završila je nakon više od četiri godine uspješnog djelovanja i znanstvenog otkrića, značajno doprinoseći našem razumijevanju Marsa i njegove geološke povijesti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.