kozmos.hr
Astronomija

Komet C/2021 O3 mogao bi biti vidljiv dalekozorom

Asteroid
autor
objavljeno

Ako novootkriveni komet C/2021 O3 preživi bliski susret sa Suncem u narednim tjednima, mogao bi 8. svibnja u večernjim satima biti vidljiv na noćnom nebu.

Novootkriveni komet

Komet C/2021 O3 otkriven je prošlog srpnja i trenutno se brzo približava našem dijelu Sunčevog sustava. Čini se kako je riječ o ‘novom’ posjetitelju našeg Sunčevog sustava te da je možda putovao milijunima godina prema Suncu od svog ishodišta negdje u vanjskim dijelovima Oortovog oblaka

Astronomi predviđaju da bi do svibnja 2022. godine mogao dosegnuti binokularnu vidljivost.

Trenutno se ovaj komet – barem iz pozicije gledišta Zemlje – nalazi iza Sunca, no uskoro će se (početkom svibnja) pojaviti na našem zapadnom večernjem nebu.

U međuvremenu komet će proći izuzetno blizu Sunca te ne možemo znati hoće li preživjeti taj susretslično kao što ga nije preživio i ‘najsvjetlniji’ komet 2021., Leonard. Međutim, ako komet uspješno preživi bliski susret s užarenim Suncem očekuje nas nevjerojatan nebeski prizor!


Astronomi su složili 15 nefiltriranih ekspozicija, po 240 sekundi, kako bi dobili ovu sliku novootkrivenog kometa C/2021 O3 (PanSTARRS) prošlog srpnja (sićušni objekt u središtu slike) (©E. Guido/M. Rocchetto, E. Bryssinck/M. Fulle, G. Milani/C. Nassef/G. Savini/A. Valvasori/Telescope Live).
Astronomi su složili 15 nefiltriranih ekspozicija, po 240 sekundi, kako bi dobili ovu sliku novootkrivenog kometa C/2021 O3 (PanSTARRS) prošlog srpnja (sićušni objekt u središtu slike) (©E. Guido/M. Rocchetto, E. Bryssinck/M. Fulle, G. Milani/C. Nassef/G. Savini/A. Valvasori/Telescope Live).

Bliski susret sa Suncem

Komet će u trenutku najbližeg približavanja Suncu biti na otprilike istoj udaljenosti kao i planet Merkur. Njegova najbliža točka – tj. perihel – dogodit će se 21. travnja 2022.

C/2021 O3 tako će proći svega 0.29 astronomske jedinice (AJ = 1 prosječna udaljenost Zemlje od Sunca) od užarene površine naše zvijezde. Ako znamo da Merkurova osunčana strana planeta doseže temperature od oko 430°C postaje nam jasnije zašto je upitno hoće li komet ‘preživjeti’. Međutim, ako preživi, čini se kako ćemo ovog svemirskog putnika moći vidjeti s površine Zemlje bez problema!

Komet će biti na najbližoj točki Zemlji u 20h (po našem vremenu, odnosno 18h po UTC-u) 8. svibnja 2022. godine. U trenutku najbližeg prolaska komet će se nalaziti na oko 0.6 AJ udaljenosti (tj. 82 milijuna kilometara). Iako se na prvu može činiti da će proći opasno blizu Zemlji, zapravo je riječ o udaljenosti koja je oko 200 puta veća nego što je udaljenost Mjeseca od našeg planeta. Međutim, udaljenost je dovoljno bliska da se pretpostavlja da ćemo komet moći vidjeti ne samo teleskopima, već i običnim dalekozorima.

Koliko je vjerojatno da će preživjeti?

Kometi su ledena tijela i veoma su nepredvidivi. C/2021 O3 posebno je nepredvidljiv jer će se približiti Suncu na otprilike istu udaljenost kao Merkur – Suncu najbliži planet sustava.

Materijal u njegovoj jezgri mogao bi jednostavno iskuhati. Kada ili ako se to dogodi, komet se raspada. Drugi scenarij je da bi se jezgra kometa mogla početi vrtjeti tako brzo da se lomi. Kada se to dogodi, manji komadići se brzo tope pod Sunčevom toplinom.


Ako se komet ne raspadne kasnije ovog mjeseca postoji nekoliko drugih mogućnosti. Komet bi se mogao razbiti na nekoliko dijelova. Druga mogućnost je da ćemo – kako će se ledeni materijal izlagati Suncu – moći na nekoliko tjedana vidjeti jake izljeve svjetline. Treća opcija jest da bi jezgra mogla preživjeti susret sa Suncem, ali da će ledeni materijal biti toliko ‘oslabljen’ da će se komet raspasti u tjednima koji slijedi na njegovom udaljavanju od Sunca (kao što se to nedavno dogodilo kometu Leonardu).

Konačno zadnja – i za nas kao promatrače najpoželjnija – opcija jest da komet bez većih problema preživi približavanje i udaljavanje od Sunca te se pojavi vidljiv na našem večernjem nebu.

Komet Leonard raspao se tijekom približavanja Suncu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Don Machholz, Eddie Irizarry (5. travnja 2022.), „Comet C/2021 O3 might be visible in binoculars,“ earthsky.org (pristup 7. travnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.