kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineski raketni potisnik s neidentificiranim dodatkom udario u Mjesec
Svemir

Kineski raketni potisnik s neidentificiranim dodatkom udario u Mjesec

Kineski raketni potisnik s neidentificiranim dodatkom udario u Mjesec
objavljeno

Tim stručnjaka iz područja zrakoplovstva i mehanike s University of Arizona i California Institute of Technology, u suradnji s članovima Projekta Pluto i Instituta za planetarne znanosti, došao je do novih saznanja koja ukazuju na to da je objekt WE0913A, koji je 4. ožujka 2022. godine udario u Mjesec, zapravo bio kineski raketni potisnik s neidentificiranim objektom pričvršćenim uz njega.

Prema studiji objavljenoj u časopisu The Planetary Science Journal, istraživački tim je detaljno izložio svoje metode praćenja navedenog objekta prije njegovog udara u Mjesec te iznijeli ključna otkrića dobivena tom analizom.

4. ožujka 2022. godine, neidentificirani objekt zabilježen je kako udara u površinu Mjeseca. Prvotne pretpostavke ukazivale su na to da bi objekt mogao biti gornji dio rakete Falcon 9. Međutim, nakon detaljnijeg praćenja lansiranja, ova je teorija odbačena. Istraživači su usmjerili pažnju na potisnik kineske proizvodnje. Otkriveno je i da je udar na Mjesecu rezultirao nastankom dvostrukog kratera, što upućuje na to da je udarnik imao neobična svojstva. Ovaj objekt istraživači su pratili sedam godina prije njegovog udara u lunarnu površinu, stoga su bili upoznati s njegovim porijeklom.


U daljnjoj analizi, tim je utvrdio da je riječ o potisniku korištenom u kineskoj misiji Chang’e 5-T1, dijelu serije misija usmjerenih na testiranje slanja sondi na Mjesec i prikupljanja uzoraka mjesečeve stijene.

Istražujući kretanje potisnika kroz svemir, tim je usporedio njegovu svjetlosnu krivulju te primijetio neobičnost u njegovom ponašanju. Za razliku od uobičajenih potisnika, koji su skloni nestabilnom kretanju, ovaj potisnik pokazivao je redovito i kontrolirano rotiranje. Obično, potisnici su nešto više od praznih omotača s teškim motorom na jednom kraju, čija asimetrija dovodi do značajnog njihanja. Ovaj nedostatak njihanja sugerira da su kineski inženjeri na suprotnu stranu motora dodali nekakav objekt kako bi postigli ravnotežu u težini.

Kao rezultat, istraživači smatraju da je ovaj dodatak bio ključan za stvaranje drugog dijela dvostrukog kratera koji je nastao udarom potisnika u mjesečevu površinu. Do sada nije bilo službenih izjava iz Kine koje bi komentirale prirodu potisnika ili potvrdile njegovo kinesko porijeklo.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.