kozmos.hr
Znanost

Kina će pokušati pariti majmune u svemiru

Capuchin Monkey, sit down looking with sad face, Pantanal, Brazil
objavljeno

Kineski znanstvenici planiraju pokušati pariti i reproducirati majmune u svojoj nedavno dovršenoj svemirske stanice koja se nalazi u orbiti našeg planeta.

Neobičan eksperiment

Majmuni će biti poslani u novu kinesku svemirsku stanicu Tiangong kako bi se mogli pariti i eventualno razmnožavati u svemiru. Mogli bismo puno naučiti iz ovog potencijalno kontroverznog eksperimenta s implikacijama za buduća istraživanja svemira.

Primjerice – mogu li se sisavci, uključujući ljude, uspješno razmnožavati izvan Zemlje? U izvješću u South China Morning Postu (SCMP), Zhang Lu, istraživač na Kineskoj akademiji znanosti u Pekingu koji aktivno radi na projektu kineske svemirske stanice, izjavio je da će se eksperiment održati u modulu Wentianu – najvećem modul na svemirskoj postaji, koji je specijaliziran za znanstvene eksperimente o životu.

Sisavci i razmnožavanje u svemiru

Kao nastavak proučavanja manjih stvorenja „provest će se istraživanje na miševima i makakijima kako bi se vidjelo rastu li ili se razmnožavaju u svemiru. Pokusi poput ovih poboljšat će naše razumijevanje načina na koji se organizmi prilagođavaju mikrogravitaciji i drugim svemirskim okruženjima,“ rekao je Zhang. Uočeno je da se japanska rižina riba i neki jednostavniji organizmi uspješno razmnožavaju u svemiru.


Međutim, oblici života koji su složeniji imali su poteškoća. Ruski istraživači su 2014. godine testirali mogu li macaklini proizvesti potomstvo u svemiru. Međutim, svi gmazovi su umrli. To znači da u svim dosadašnjim eksperimentima sisavci imaju potpunu stopu neuspjeha.

Kineski astronauti snimili zapanjujuće fotografije Zemlje i Mjeseca

Miševi

Godine 1979. znanstvenici u Sovjetskom Savezu parili su miševe u svemiru, ali nijedan od njih nije se okotio nakon slijetanja. To znači da će biti teško reproducirati majmune na svemirskoj postaji.

Za početak postoje golemi izazovi u interakciji sa živim bićima u svemiru. Kehkooi Kee, profesor na medicinskoj školi na Sveučilištu Tsinghua, rekao je da će ih astronauti „trebati hraniti i rješavati [njihov] otpad.“ Majmuni u panici obično se smiruju igračkama, glazbom ili jednostavno druženjem s drugim majmunima. Astronauti će stoga imati veliki izazov održavati majmune sretnima i ugodnima u svemiru.

Izazov

Unatoč tome, predviđa se da će fizika seksa u svemiru biti izazovna čak i u slučaju da astronauti uspiju stvoriti pravo okruženje i raspoloženje za majmune. Prema Adamu Watkinsu, izvanrednom profesoru na Sveučilištu u Nottinghamu specijaliziranom za reproduktivnu fiziologiju, teško je ostati u bliskom kontaktu jedno s drugim pod nultom gravitacijom. Kao rezultat nižeg krvnog tlaka koji astronauti doživljavaju dok su u svemiru, održavanje erekcije i uzbuđenja je veći izazov nego ovdje na Zemlji.

Nova kineska svemirska postaja gotovo je potpuno funkcionalna. To znači da se ne boji uhvatiti u koštac s nekim velikim problemima, pa nam sada tek predstoji vidjeti hoće li eksperiment biti uspješan.

Kina lansirala jezgru svoje nove svemirske stanice – 10 stvari koje trebate znati

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.