kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kako Venera može pomoći u otkrivanju vanzemaljskog života
Svemir

Kako Venera može pomoći u otkrivanju vanzemaljskog života

Venera je poznata kao drugi po sjaju nebeski objekt na noćnom nebu nakon Mjeseca. Izvor: Wikimedia Commons
objavljeno

Iako na Veneri vladaju ekstremne temperature koje mogu otopiti olovo, a planeta je prekrivena vulkanima koji izbacuju lavu i oblakom sumporne kiseline, ona pruža vrijedne lekcije o mogućnostima za život izvan Zemlje, tvrdi novi znanstveni rad. “Obično smatramo Zemlju modelom naseljivosti, no ako je promatramo izolirano, ne možemo precizno odrediti granice naseljivosti,” rekao je Stephen Kane, astrofizičar s University of California, Riverside i prvi autor rada. “Venera nam pruža te uvide.” Objavljen u časopisu Nature Astronomy, rad sintetizira poznate informacije o Zemlji i Veneri, opisujući Veneru kao ključnu referencu za bolje razumijevanje uvjeta koji sprječavaju život na drugim planetima.

Venera, s atmosferom koja bi mogla instantno zdrobiti čovjeka, dijeli neke fizičke karakteristike sa Zemljom, poput slične mase i polumjera. S obzirom na tu blizinu, prirodno je zapitati se zašto su se ova dva svijeta razvila tako različito. Mnogi znanstvenici vjeruju da je “izolacijski tok”, odnosno količina sunčeve energije koju Venera prima, dovela do efekta staklenika koji je devastirao planet. “Ako pretpostavimo da Zemlja prima 100% solarne energije, Venera prima 191%. To bi mogao biti razlog zašto je Venera tako različita,” objasnio je Kane. “No, zanimljivo je i da Venera nema mjesec, koji igra važnu ulogu u regulaciji plimnih mijena i količine vode na Zemlji.”


Dodatne NASA-ine misije na Veneru mogu pružiti ključne odgovore na neka od ovih pitanja. Trenutno, znanstvenicima nedostaju podaci o veličini Venerine jezgre, njezinoj relativno sporom rotacijom, promjenama u magnetskom polju, i kemijskom sastavu donje atmosfere.

“Venera nema otkriveno magnetsko polje, što može biti povezano s veličinom njezine jezgre,” objasnio je Kane. “Veličina jezgre nam također može reći nešto o načinu na koji se planet hladi. Za razliku od Zemlje, koja toplinu iz jezgre prenosi kroz cirkulaciju u plaštu, ne znamo što se događa unutar Venere.” Unutrašnjost terestričkog planeta igra ključnu ulogu u oblikovanju njegove atmosfere, što vidimo na primjeru Zemlje, čija je atmosfera uvelike rezultat vulkanskog ispuštanja plinova.

Dvije misije prema Veneri

NASA planira dvije misije na Veneru do kraja ovog desetljeća, pri čemu je Stephen Kane uključen u obje. Misija DAVINCI usmjerena je na istraživanje kiselinom ispunjene atmosfere Venere, s ciljem mjerenja plemenitih plinova i drugih kemijskih elemenata. “Analiza atmosfere od vrha do dna ključna je za razvoj novih klimatskih modela i predviđanje atmosferskih uvjeta na drugim planetima, uključujući Zemlju, posebice u kontekstu rastućih koncentracija CO2,” naglasio je Kane.

Misija VERITAS, koju vodi NASA-in laboratorij za mlazni pogon, neće sletjeti na površinu Venere, ali će omogućiti stvaranje detaljnih 3D rekonstrukcija krajolika. Ove rekonstrukcije će otkriti postoji li na Veneri aktivna tektonska aktivnost ili vulkani. “Trenutačno su naše karte Venere vrlo nepotpune, što otežava razumijevanje aktivnosti na površini u usporedbi s njezinim povijesnim promjenama. Potrebni su nam detaljni i ažurirani podaci,” izjavio je Kane. Rad zagovara misije na Veneru iz dva ključna razloga: prvi je poboljšanje podataka koji bi omogućili točnije zaključke o potencijalu za život na udaljenim planetima. “Otrežnjujuća stvarnost u potrazi za životom izvan Zemlje je da nikada nećemo (makar ne za sada) imati izravne podatke za egzoplanet. Ne idemo tamo, ne slijećemo, ni ne vršimo izravna mjerenja,” dodao je Kane.

“Ako pretpostavimo da drugi planeti imaju život, možda nikada nećemo znati jesmo li u pravu. Možemo samo sanjati o planetima s životom koji zapravo ne postoji. Precizno razumijevanje planeta veličine Zemlje koje možemo posjetiti, poput Venere, pruža nam tu priliku,” zaključio je. Drugi razlog za istraživanje Venere tiče se uvida u moguću budućnost Zemlje. “Glavni razlog za proučavanje Venere je naša dužnost kao čuvara Zemlje – zaštita njezine budućnosti. Nadam se da ćemo, proučavajući procese koji su od umjerene prošlosti doveli do sadašnjeg ekstremnog stanja Venere, naučiti kako izbjeći sličnu sudbinu. To što se dogodilo Veneri može se dogoditi i Zemlji. Pitanje je samo kada i kako,” istaknuo je Kane.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.