kozmos.hr
Astronomija

Otkriven uzrok gama ‘izboja’ koji je pogodio Zemlju

objavljeno

Dana 9. listopada 2022. jedan od najsnažnijih energetskih izboj gama zraka u povijesti preletio je naš planet nakon putovanja od 1.9 milijardi svjetlosnih godina.

Potraga za odgovorom na ‘eksploziju’

Dana 9. listopada 2022. godine jedan od najsnažnijih energetskih izboja gama zraka (GRB) preletio je naš planet. Bio je to jedan od najsjajnijih događaja koje su astronomi ikada primijetili, a mnogi ga nazivaju događajem koji se događa jednom u životu.

Otkad se zbio astronomi su pokušavali otkriti što je točno ‘najsjajniji događaj’ bio i što ga je uzrokovalo, a sada vjeruju da imaju odgovor. Naime, smatraju da je rijetka eksplozija gama zraka od 9. listopada možda bila rođenje crne rupe, one koja se formirala u samom srcu masivne zvijezde koja se na kraju urušila pod vlastitom gravitacijom. Tijekom nastajanja crne rupa ona izbacuje izuzetno snažne mlazove čestica koje putuju kroz međuzvjezdani prostor brzinom blizu brzine svjetlosti, a ovi mlazovi emitiraju x- i gama-zrake dok se probijaju u svemir.


Osposobljavanje naših teleskopa

Ova crna rupa i izvanredni signal koji je emitirala potječu iz sazviježđa Strelica (lat. Sagitta). Ono što je zanimljivo jest da je ovo svjetlo – tj. ovaj super-svijetli događaj – do nas putovao otprilike 1.9 milijardi svjetlosnih godina. ‘Eksploziju’ iz listopada – događaj koji se događa jednom u životu – snimio je svemirski teleskop Fermi Gamma-ray, ali i NASA-in opservatorij Swift.

Snažna emisija, jedna od najsjajnijih poznatih, nazvana je GRB 221009a. Nije najkreativniji naziv za tako nevjerojatan događaj, ali tako to obično biva u astronomiji. Događaj od 9. listopada bio je deset puta svjetliji od prethodnog rekordera, GRB130427A.

Otprilike sat vremena nakon što je otkriven GRB 221009A, Swiftov rendgenski teleskop snimio je njegov naknadni sjaj. X-zrake se raspršuju iz slojeva prašine unutar naše galaksije koji inače ne bi bili vidljivi. Ovo proizvodi svijetle prstenove koje vidimo na slici. Izvor: NASA/Swift/A. Beardmore (University of Leicester).
Otprilike sat vremena nakon što je otkriven GRB 221009A, Swiftov rendgenski teleskop snimio je njegov naknadni sjaj. X-zrake se raspršuju iz slojeva prašine unutar naše galaksije koji inače ne bi bili vidljivi. Ovo proizvodi svijetle prstenove koje vidimo na slici (©NASA/Swift/A. Beardmore (University of Leicester)).

‘Sreća’ što smo ga uočili

Budući da se radilo o izuzetnom događaju, znanstvenici diljem svijeta željeli su iz njega dobiti što više informacija. Stoga su ‘trenirali’ svoje teleskope da promatraju posljedice ‘eksplozije energije’. Ovo je posebno važno budući da svjetlost iz takvih drevnih eksplozija može dati detalje o tome kako se zvijezde kolabiraju i kako se rađaju crne rupe.

Osim toga pruža mnoge tragove o ponašanju i interakciji materije koja putuje skoro brzinom svjetlosti te otkriva puno o galaksiji u kojoj se događaj izvorno zbio. Znanstvenici kažu da je malo vjerojatno da će se takav blistav događaj dogoditi u skorijoj budućnosti, tako da smo zapravo bili vrlo, vrlo sretni što smo uspjeli ‘uhvatiti’ ovaj te ga detaljnije proučiti.

Iznimno dugotrajan izboj gama zračenja (GRB) stigao do Zemlje

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.