kozmos.hr
Astronomija

Iznimno dugotrajan izboj gama zračenja (GRB) stigao do Zemlje

Izboj gama zračenja pogađa Zemlju. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Dugotrajan te iznimno svijetao puls visokoenergetskog zračenja stigao je do Zemlje 9. listopada, zadivivši astronome diljem svijeta. Riječ je o izboju gama zraka (GRB), najsnažnijoj i najsjajnijoj vrsti eksplozije u svemiru. Procjenjuje se da je signal putovao 1,9 milijardi godina da bi stigao do Zemlje iz smjera sazviježđa Strelica (Sagitta). Izboj je trajao više od 10 sati, prema opažanjima Fermijevog teleskop velike površine (LAT).

9. listopada Sunčev sustav pogodio je val gama i X-zraka, aktivirajući detektore na NASA-inom Fermi Gamma-Ray svemirskom teleskopu, Swift Observatoryju i svemirskoj letjelici Wind, između ostalih. Teleskopi diljem svijeta nastavili su pratiti posljedice te svakodnevno vršiti nova promatranja.

Upoznajte GRB 221009A

Eksplozija, poznata kao GRB 221009A, privukla je pažnju na 10. Fermijevom simpoziju koji se trenutno održava u Johannesburgu u Južnoj Africi. Judy Racusin, koja sudjeluje na konferenciji u Greenbeltu, Maryland, kaže da svi pričaju o ovom sastanku koji je započeo sa viješću o snažnom izboju. Procjenjuje se da je signal putovao 1,9 milijardi godina da bi stigao do Zemlje iz smjera sazviježđa Strelica (Sagitta).


Znanstvenici smatraju da je riječ o signalu formiranja nove crne rupe koja je nastala kada se masivna zvijezda urušila pod vlastitom težinom. Nove crne rupe stvaraju snažne mlazove čestica koje putuju blizu brzine svjetlosti pod ovim okolnostima. Mlazovi emitiraju rendgenske i gama zrake dok se otpuštaju u svemir.

Otprilike sat vremena nakon što je otkriven GRB 221009A, Swiftov rendgenski teleskop snimio je njegov naknadni sjaj. X-zrake se raspršuju iz slojeva prašine unutar naše galaksije koji inače ne bi bili vidljivi. Ovo proizvodi svijetle prstenove koje vidimo na slici. Izvor: NASA/Swift/A. Beardmore (University of Leicester).
Otprilike sat vremena nakon što je otkriven GRB 221009A, Swiftov rendgenski teleskop snimio je njegov naknadni sjaj. X-zrake se raspršuju iz slojeva prašine unutar naše galaksije, proizvodeći svijetle prstene koje vidimo na slici. Izvor: NASA/Swift/A. Beardmore (University of Leicester).

Zahvaljujući pulsarima znanstvenici otkrivaju kako kozmičke zrake putuju svemirom

NICER rendgenski teleskop

Izboj gama zračenja također je pružio prvu priliku NASA-inom rendgenskom teleskopu NICER da promatra fenomen zajedno s Maxijem, japanskim detektorom na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ova veza je aktivirana u travnju i zove se Orbiting High-energy Monitor Alert Network (OHMAN). NICER sada može brzo odgovoriti na izboje koje otkrije MAXI. Ova radnja prije je zahtijevala zemaljsku intervenciju znanstvenika.

Astrofizički fenomeni kao što su kolabiranje zvijezda, rađanje crne rupe, ponašanje i interakcija materije blizu brzine svjetlosti te uvjeti u dalekim galaksijama, mogu se proučavati uz pomoć svjetla ove drevne eksplozije. Mogu proći desetljeća prije nego što se pojavi drugi GRB ove veličine. Nadalje, prasak je više od 10 sati promatrao Fermijev Large Area Telescope (LAT). Budući da se nalazi relativno blizu nas za jedan GRB, prasak je iznimno svijetao i dugotrajan.

Gama zrake u brzim vjetrovima crnih rupa pomažu znanstvenicima u razumijevanju nastanka naše galaksije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.