kozmos.hr
Svemir

Helij napušta atmosferu obližnjeg egzoplaneta

Ilustracija egzoplanete
objavljeno

Astronomska zajednica je uzburkana novim otkrićem. Stručnjaci sa Sveučilišta u Chicagu, u suradnji s kolegama iz drugih institucija, zabilježili su ispuštanje helija iz atmosfere egzoplaneta, nazvanog TOI-2134 b. Detalji ovog izuzetnog pronalaska objavljeni su 3. kolovoza na digitalnom repozitoriju arXiv.

Atmosferski bijeg nije nov fenomen – to je proces tijekom kojeg se plinovi u atmosferi planeta oslobađaju iz njihove gravitacijske veze i raspršuju u svemir. Ovaj mehanizam ključan je za oblikovanje karakteristika mnogih egzoplaneta.

Iako se ovaj fenomen registrira na nekoliko obližnjih egzoplaneta, od “vrućih Jupitera” do manjih “super-Zemlja” i “mini-Neptuna”, njegov utjecaj varira. Na većim planetama, poput vrućih Jupitera, atmosferski bijeg ne mijenja značajno njihovu evoluciju. No, kod manjih tijela ovaj proces može bitno utjecati na njihov razvojni put.

Ono što je posebno intrigantno jest da egzoplaneti s dominantnim atmosferama vodika i helija, podložni intenzivnom zračenju, pokazuju fenomen poznat kao hidrodinamički bijeg. Tom prilikom teži elementi bježe iz atmosfere zbog sudara s lakšim česticama.


Vođeni ovim saznanjima, tim predvođen Michaelom Zhangom usredotočio se na TOI-2134 b, mini-Neptuna udaljenog 73,8 svjetlosnih godina. Zahvaljujući spektrometru NIRSPEC na teleskopu Keck II na Havajima, tim je detektirao ispuštanje helija iz ovog egzoplaneta.

“Naša istraživanja otkrila su prvo zabilježeno ispuštanje helija s TOI-2134 b, mini-Neptuna koji kruži oko bliske i relativno mirne K patuljaste zvijezde,” ističu znanstvenici u svom radu.

Zabilježen helijev signal bio je izuzetno slab, što čini TOI-2134 b planetom s najslabijim detektiranim helijem do sada. Analize su također ukazale na povezanost između teoretskih i promatranih stopa gubitka mase za ovaj planet.

Kroz interpretaciju rezultata, znanstvenici su zaključili da bijeg helija na TOI-2134 b najvjerojatnije rezultat utjecaja zvjezdane ultraljubičaste radijacije, što pomiče fokus s drugih mogućih mehanizama.

Ovo istraživanje predstavlja temelj za buduća promatranja, a znanstvenici se nadaju da će dodatne analize pružiti dublji uvid u složene procese koji oblikuju atmosfere egzoplaneta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.