kozmos.hr
Svemir

Eridanus Supervoid – kozmička misterija

objavljeno

U svemiru postoji ogromno područje ništavila koje zbunjuje stručnjake.

Naš je svemir čudno mjesto.

Što ga više istražujemo s našom ograničenom tehnologijom, to više razumijemo koliko još moramo naučiti.

Unatoč tome, posljednjih smo godina postigli veliki napredak u razumijevanju našeg kozmosa.

I usput smo naišli na nekoliko misterija koje bi nas mogle prisiliti da preispitamo sve u što smo vjerovali da je moguće.

Jedno od takvih otkrića je masivno područje ‘ništavila’ koje se proteže 1,8 milijarde godina i nalazi se oko 3 milijarde svjetlosnih godina od naše galaksije.

Ali ne samo da je veliko, već je i nevjerojatno hladno, za razliku od okolnih područja. “Hladna mrlja” je približno 70 µK (0,00007 K) hladnija od prosječne temperature CMB (približno 2,7 K).

“Standardna kozmologija ne može objasniti tako divovsku kozmičku rupu …”


Znanstvenici vjeruju da bi otkriće ove masivne sfere ništavila moglo objasniti kozmološke misterije.

https://kozmos.hr/10-stvari-koje-vjerojatno-niste-znali-o-eridanus-praznini/

Neki znanstvenici vjeruju da bi ovo ‘hladno mjesto’ u svemiru moglo biti dokaz paralelnih svemira. U stvari, neki su se usudili reći da bi negdje moglo postojati MILIJARDA svemira, baš kao što je i naš.

Područje hladne mrlje nalazi se u zviježđu Eridanus na južnoj galaktičkoj hemisferi.

Do sada je najpopularnije objašnjenje bilo da je misteriozno hladno mjesto rezultat supervoida – kozmičke šupljine su ogromni prostori između filamenata (struktura najvećih razmjera u svemiru), koje sadrže vrlo malo ili nimalo galaksija. Stoga je ovo masivno područje ništavila nazvano Eridanus Supervoid

Eridanus Supervoid mogao bi biti rezultat sudara dvaju svemira.

Neki znanstvenici teoretiziraju da bi ova kozmička misterija mogla biti prvi dokaz multiverzuma i da je naš svemir samo jedan od milijardi drugih svemira.

CMB

Da bismo razumjeli tajnoviti supervoid, pogledat ćemo Kozmičku mikrovalnu pozadinu, koju znanstvenici obično nazivaju CMB(Cosmic Microwave Background).

Kozmička mikrovalna pozadina svojevrsna je karta zračenja koja je preostala od Velikog praska.

Ovo čudno kozmičko zračenje emitirano je nedugo nakon Velikog praska, nekoliko stotina tisuća nakon njega.

CMB pruža znanstvenicima najraniji pogled na naš svemir u nastajanju i postao je jedna od najvažnijih komponenata u proučavanju svemira u kojem živimo.

CMB hladnu pjegu, zvanu Eridanus Supervoid, astronomi su otkrili 2004. godine koristeći podatke zabilježene sondom Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP).

Smješteno u zviježđu Eridanus, postoji masivno područje koje je bilo puno veće i hladnije nego što bi to trebalo biti moguće prema standardnim kozmološkim modelima.

Znanstvenici već dugo pokušavaju objasniti podrijetlo ovog tajanstvenog hladnog mjesta.

Napredak u razumijevanju postignut je 2015. godine kada su se znanstvenici približili tome da shvate ovo područje, budući da je studija pokazala da je to stvarno “Supervoid”, gdje je gustoća galaksija mnogo manja nego što je to slučaj u ostatku svemira.


Ali začudo, druge studije nisu uspjele ponoviti rezultat.

Zatim je istraživanje više od 7000 galaksija zaključilo da misteriozno hladno mjesto u kozmičkoj mikrovalnoj pozadini (CMB) nije uzrokovano divovskom prazninom u svemiru, što potencijalno otvara vrata za egzotičnija objašnjenja.

Paralelni svemir?

Ako pitamo Lauru Mersini-Houghton, kozmologinju, teorijsku fizičarku i profesoricu sa Sveučilišta Sjeverne Karoline na Chapel Hillu, misteriozna hladna točka u svemiru vjerojatno je otisak drugog svemira izvan našeg, uzrokovanog kvantnim zapetljavanjem svemira prije nego što ih je razdvojila kozmička inflacija.

Laura Mersini-Houghton rekla je: “Standardna kozmologija ne može objasniti tako divovsku kozmičku rupu” i postavila je izvanrednu hipotezu da je hladna točka WMAP-a “… nepogrešiv otisak drugog svemira izvan našeg vlastitog ruba.” Ako je istina, ovo pruža prve empirijske dokaze za paralelni svemir (premda su i ranije postojali teorijski modeli paralelnih svemira).

Zrcalno hladno mjesto?

Sofisticirana računalna analiza (napravljena primjenom složenosti Kolmogorova) pružila je znanstvene dokaze za sjeverno i južno hladno mjesto u satelitskim podacima: „… među regijama visoke slučajnosti nalazi se južna ne-Gaussova anomalija, hladna mrlja, s očekivanim raslojavanjem za praznine. Otkriveno je postojanje njegovog kolege, sjeverne hladne mrlje s gotovo identičnim svojstvima slučajnosti među ostalim regijama s niskim temperaturama. ”

Drugim riječima, ono što je zapravo CMB hladna mrlja ostaje duboka tajna koja čeka svoje rješenje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.