kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Ekstremnom globalnom zatopljenju tijekom paleocena prethodila manja epizoda emisije ugljika
Znanost

Ekstremnom globalnom zatopljenju tijekom paleocena prethodila manja epizoda emisije ugljika

Izvor: scitechdaily.com.
objavljeno

Novo istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Science Advances 16. ožujka, sugerira da je razdoblju ekstremnog globalnog zatopljenja poznatom kao paleocensko-eocenski termalni maksimum (PETM), prethodila manja epizoda zagrijavanja i ukiseljavanja oceana uzrokovana kraćim naletima emisije ugljika.

Paleocenski-eocenski termalni maksimum (PETM)

Paleocenski-eocenski termalni maksimum (PETM) dogodio se prije otprilike 56 milijuna godina i vjerojatno je bio potkanut masivnim oslobađanjem stakleničkih plinova uslijed pojačane vulkanske aktivnosti. Kratka epizoda emisije ugljika koja je prethodila PETM-u, pokazatelj je što bi se moglo dogoditi ako se trenutne emisije ugljika od sagorijevanja fosilnih goriva i drugih ljudskih aktivnosti brzo ne ugase. Ekstremno globalno zagrijavanje tijekom PETM-a s druge strane, predstavlja posljedice nastavka ispuštanja ugljika u atmosferu trenutnom brzinom.

“Bilo je to kratkotrajno podrigivanje ugljika ekvivalentno onome što smo mi već oslobodili antropogenim emisijama”, navodi koautor studije James Zachos, profesor znanosti o Zemlji i planetama i Ida Benson Lynn predsjedavajući za zdravlje oceana na UC Santa Cruz. “Ako bismo danas ugasili emisije, taj bi ugljik na kraju završio u dubokom moru i njegov trag bi nestao jer je dubokomorski rezervoar dovoljno ogroman.”


Nova otkrića temelje se na analizi morskih sedimenata koji su se nataložili u plitkim vodama duž američke atlantske obale i sada su dio Atlantske obalne ravnice. U vrijeme PETM-a razina mora bila je mnogo viša, a velik dio Marylanda i New Jerseya bio je pod vodom. Američki geološki zavod (USGS) izbušio je sedimentne jezgre iz ove regije koje su istraživači potom koristili za istraživanje. PETM je u morskim sedimentima obilježen velikim pomakom u sastavu izotopa ugljika i drugim dokazima dramatičnih promjena u kemiji oceana kao rezultat apsorpcije velike količine ugljičnog dioksida iz atmosfere. Morski sedimenti sadrže mikroskopske školjke sićušnih morskih stvorenja zvanih foraminifera koja su živjela u površinskim vodama oceana. Kemijski sastav ovih školjki bilježi okolišne uvjete u kojima su nastale i pruža dokaze toplije temperature površinske vode, kao i ukiseljenja oceana.

https://kozmos.hr/nova-tehnologija-koja-iz-zraka-moze-ukloniti-i-do-99-ugljikovog-dioksida/

Događaja koji je prethodio PETM-u

Prvi autor istraživanja, Tali Babila, započeo je studiju kao postdoktorand radeći sa Zachosom na UC Santa Cruz, a sada je na Sveučilištu Southampton, UK. Nove analitičke metode razvijene u Southamptonu, omogućile su istraživačima da analiziraju sastav izotopa bora pojedinačnih foraminifera kako bi rekonstruirali detaljni zapis ukiseljavanja oceana. Ovo je bio dio skupa geokemijskih analiza koje su koristili za rekonstrukciju promjena okoliša tijekom događaja koji su prethodili PETM-u. “Prije su tisuće fosilnih ljuski foraminifera bile potrebne za mjerenje izotopa bora. Sada smo u mogućnosti analizirati jednu školjku koja je veličine zrna pijeska”, rekao je Babila.

Dokazi prethodnog zagrijavanja također identificirani su u sedimentima iz kontinentalnog dijela u bazenu Big Horn u Wyomingu i nekoliko drugih mjesta. No, zapis nije bio pronađen u dubokomorskim sedimentnim jezgrama. Zachos je rekao da to ima smisla jer su stope sedimentacije u dubokom oceanu spore, a signal kratkotrajnog događaja izgubio bi se zbog miješanja sedimenata od strane morskog života na dnu. “Najbolja nada za uočavanje signala bila bi u plitkim morskim bazenima gdje su stope sedimentacije veće. Problem je u tome što je taloženje epizodično i  erozija je vjerojatnija. Dakle, nema velike vjerojatnosti da će se uhvatiti.”

USGS izbušio je brojne sedimentne jezgre duž Atlantske obalne ravnice. Istraživači su otkrili da je PETM prisutan u svim sektorima, a nekoliko ih također bilježi i događaj koji je prethodio PETM-u. Sedimenti iz Marylanda (na mostu South Dover i zračnoj luci Cambridge-Dover) fokus su novog istraživanja. “Ovdje imamo puni signal, a nekoliko drugih lokacija također bilježi sličnu pojavuu. Vjerujemo da je to isti događaj koji su pronašli u Bighorn Basinu”, izjavio je Zachos. Na temelju svojih analiza, tim je zaključio da signal prethodnog događaja u dijelovima Marylanda predstavlja globalni događaj koji je vjerojatno trajao nekoliko stoljeća, ili možda najviše nekoliko tisućljeća.


Za kraj, Zachos je primijetio da postoje značajne razlike između Zemljinog klimatskog sustava danas i tijekom paleocena, osobito kada je riječ o prisutnosti polarnih ledenih ploča danas, koji povećavaju osjetljivost klime na efekt staklenika.

https://kozmos.hr/ledena-polica-velicine-new-yorka-na-antarktici-urusava-se-zbog-ubrzanog-topljenja/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvor:

Tali L. Babila, Donald E. Penman, Christopher D. Standish, Monika Doubrawa, Timothy J. Bralower, Marci M. Robinson, Jean M. Self-Trail, Robert P. Speijer, Peter Stassen, Gavin L. Foster, James C. Zachos. Surface ocean warming and acidification driven by rapid carbon release precedes Paleocene-Eocene Thermal MaximumScience Advances, 2022; 8 (11) DOI: 10.1126/sciadv.abg1025

Anonymous (16. ožujka 2022.), Ancient greenhouse warming informs potential future climate scenarios, University of Southampton, Southampton.ac.uk (pristup 27. ožujka 2022.)

University of California – Santa Cruz. “Effects of ancient carbon releases suggest possible scenarios for future climate.” ScienceDaily. ScienceDaily, 16 March 2022.

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.