kozmos.hr
Svemir

Eksplozija stara 40.000 godina poljuljala duboki svemir

objavljeno

 

Ostatak supernove nalazi se iznad diska galaksije Mliječnoga puta: Od njega na udaljenosti od 4 tisuće svjetlosnih godina i 10 tisuća svjetlosnih godina od Sunca.

Rentgenski teleskop eROSITA, instaliran na zvjezdarnici Spektr-RG, pronašao je novi ostatak galaktičke supernove tipa Ia. Eksplozija se dogodila prije 40 tisuća godina u aureoli Mliječne staze

Sve što trebate znati o novoj vrsti ostatka supernove

Važno za znanost

Za astrofizičare, ostaci eksplozija supernove su među najzanimljivijim objektima za proučavanje kako u smislu sinteze kemijskih elemenata, tako i strukture zvijezde prije eksplozije, samog mehanizma eksplozije i interakcije udarnih valova s međuzvjezdanom materijom.

300 ostataka supernove u Mliječnoj stazi

Trenutno znanstvenici znaju oko tristo ostataka supernove u našoj galaksiji, među njima i većinu ostataka eksplozija masivnih zvijezda, koje su visoko koncentrirane u smjeru ravnine diska Mliječne staze.

Supernove tipa Ia

Supernove tipa Ia rjeđe su i mogu se otkriti na velikim galaktičkim širinama. Većina ostataka nalazi se u radijskom rasponu, ali rentgensko snimanje neba ostaje važan izvor zanimljivih novih informacija.

Nova vrsta ostatka supernove

Grupa ruskih astronoma predvođena Eugeneom Churazovom s Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije znanosti najavila je otkriće novog ostatka galaktičke supernove tipa Ia G116.6-26.1, napravljenog tijekom četvrtog snimanja neba rendgenskim teleskopom eROSITA , koji je instaliran na svemirski opservatorij „Spectr-RG“.

Mjesto

Ostatak supernove nalazi se iznad diska galaksije Mliječnog  puta:  Na udaljenosti od njega 4 tisuće svjetlosnih godina i 10 tisuća svjetlosnih godina od Sunca.

Rentgenska slika blizine ostatka supernove G116.6-26.1. Zasluge: EM Churazov i sur. / Mjesečne obavijesti Kraljevskog astronomskog društva, 2021

Karakteristike

Čini se da je G116.6-26.1 gotovo kružni objekt s umjerenom svjetlinom po rubovima, a njegov fizički promjer je oko 600-700 svjetlosnih godina.

Kad je eksplodiralo?

Prema znanstvenicima, termonuklearna eksplozija se dogodila prije 40 tisuća godina što je generiralo udarni val koji se kretao u vrućem (10 6 kelvina) međuzvjezdanom plinu male gustoće (∼10 – 3 čestice po kubičnom centimetru).

https://kozmos.hr/eksplozija-nove-osvjetlila-zvijezde-kasiopeja-otkrice-astronoma-amatera/

Zaključci

Znanstvenici su zaključili da se parametri međuzvjezdanog medija prije i nakon udara udarnog vala nisu mnogo promijenili, što je neobično.

Objašnjenja

To se može objasniti činjenicom da je gustoća plina, čak i nakon kompresije od udarnog vala, bila vrlo niska, zbog čega je vrijeme za uspostavljanje ravnoteže u količinama različitih iona duže od starosti supernove

Buduća istraživanja

To je također povezano sa svjetlinom ostatka u opažanjima u linijama iona kisika. Ako se otkriće potvrdi, tada će G116.6-26.1 i drugi slični ostaci omogućiti njihovu upotrebu za određivanje temperature, gustoće i metalnosti  okoliša Mliječne staze.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Churazov, E. M., Khabibullin, I. I., Bykov, A. M., Chugai, N. N., Sunyaev, R. A., & Zinchenko, I. I. (2021, August 24). SRG/eROSITA discovery of a large CIRCULAR SNR candidate g116.6−26.1: SN ia Explosion probing the gas of the Milky WAY HALO? OUP Academic.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube