kozmos.hr
Jeste li znali?

CIA financira tvrtku koja želi ‘uskrsnuti’ mamute

An-illustration-of-Woolly-Mammot (Curiosmos)
objavljeno

CIA ulaže u Colossal Biosciences – tvrtku koja se, među ostalim, bavi uređivanjem DNK u nadi da će ‘uskrsnuti’ vunaste mamute i tasmanske tigrove.

Neobična veza

Što Središnja obavještajna agencija (Central Intelligence Agency ili CIA) ima zajedničko s izumrlim vunastim mamutima i tasmanskim tigrovima? Vjerojatno biste rekli apsolutno ništa. Međutim bili biste jako, jako u krivu. Naime, izgleda da CIA ulaže u Colossal Biosciences. Uređivanjem DNK ova tvrtka se nada vratiti u život vunaste mamute i tasmanske tigrove.

Vjeruje se da je vunasti mamut u Americi postojao do prije nekih 5000 godina. Izvješće u tisku tvrdi da CIA financira istraživanja za oživljavanje izumrlih stvorenja, uključujući vunaste mamute i tilacine koji nalikuju tigrovima. CIA je nedavno obećala novac kompaniji Colossal Biosciences sa sjedištem u Teksasu preko In-Q-Tel, investicijske tvrtke koju financira. Na web stranici Colossala tvrtka navodi kako se nada da će vunasti mamut ponovno lutati tundrom korištenjem genetskog inženjeringa – odnosno uređivanjem genoma organizma.


Nije riječ (samo) o mamutima…

Colossal je izrazio želju da oživi tasmanijskog tigra – izumrlog tobolčara koji izgledom podsjeća na vuka – a zanimljivo je da su u više navrata govorili i o potencijalnom ‘uskrsnuću’ legendarne izumrle ptice dodo. In-Q-Tel-ov post na blogu otkrio je da je CIA više zainteresirana za Colossalovu tehnologiju genetskog inženjeringa nego za gromoglasne mamute i ričuće tilacine. Viši dužnosnici In-Q-Tela napisali su da su strateška razmatranja manje tiču samih mamuta, a više sposobnostima same tehnologije.

Umjetnički prikaz vunastih mamuta (©Depositphotos).
Umjetnički prikaz vunastih mamuta (©Depositphotos).

Znanstvenici izradili najveće obiteljsko stablo čovječanstva

“Mamuti” koji nisu baš mamuti?

Doduše tako davno izumrle vrste nije moguće potpuno vratiti u život. Točnije, u slučaju mamuta, nije moguće vratiti vunaste mamute kakvi su bili prije deset tisuća godina.

Međutim, znanstvenici mogu učiniti moderne slonove genetski sličnijima vunastim mamutima umetanjem karakteristika otpornih na hladnoću u njihove sekvence DNK. U ovom slučaju stvoreno stvorenje ne bi bio „mamut“, već prije slon s karakteristikama sličnim onima mamuta.

Koristeći tehniku genetskog uređivanja pod nazivom CRISPR, znanstvenici mogu izrezati, zalijepiti i zamijeniti sekvence gena u DNK organizma pomoću genetskih ‘škara’. Razvilo ga je nekoliko znanstvenika koji su 2020. godine dobili Nobelovu nagradu za kemiju. Kao što je navedeno u postu na blogu In-Q-Tel-a, ulaganje u ovaj projekt pomoći će američkoj vladi da „postavi etičke kao i tehnološke standarde“ za genetski inženjering tehnologiju, omogućujući tako SAD-u da drži korak s konkurentskim zemljama zainteresiranima za čitanje, pisanje i mijenjanje genetskih kodova.

Genetičar sa Harvarda prikuplja sredstva za oživljavanje mamuta

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.