kozmos.hr
Astronomija

Astronomi su otkrili svijet koji ne bi trebao postojati

objavljeno

Krajnja sudbina ekspanzije našeg sunca prijeti uništenjem Zemlje, uobičajena sudbina za planete dok njihove zvijezde domaćini stare. Međutim, ova kozmička propast nije univerzalni zakon, kako ilustrira nedavno otkriće planete koji ne bi trebao postojati. Ovaj izdržljivi egzoplanet preživio je ono što je izgledalo kao neizbježno uništenje od strane svog sunca.

Halla, planeta slična Jupiteru, kruži crvenim divom Baekdu na samo pola udaljenosti između Zemlje i našeg sunca. Skupina astronoma sa Sveučilišta Hawai’i Institute for Astronomy, pod vodstvom Marca Hona, stipendista NASA Hubble, koristila je W. M. Keck opservatorij i Canada-France-Hawai’i teleskop kako bi otkrili Hallin opstanak usprkos obično katastrofalnoj transformaciji Baekdua.

Astronomi otkrivaju svijet koji ne bi trebao postojati

Baekduovi zvjezdani potresi, koje je zabilježio NASA-in satelit za istraživanje tranzitnih egzoplaneta, otkrili su da je zvijezda u fazi sagorijevanja helija u svojoj jezgri, što ukazuje na to da je prethodno nabujala u crvenog diva. Ovo istraživanje objavljeno je u uglednom časopisu Nature.

Baekdu bi se trebao proširiti 1,5 puta od Halline orbitalne udaljenosti, apsorbirajući planetu. No planet je i dalje tu.

Istraživanje teorija iza malo vjerojatnog puta preživljavanja Halle

Boraveći na 0,46 astronomskih jedinica od svoje zvijezde, Halla je “topli” ili “vrući” Jupiter, vrsta planeta za koje se vjeruje da su prvotno zauzimale veće orbite prije nego što su migrirali prema unutrašnjosti svog solarnog sustava. Unatoč tome, brzo transformirajuća zvijezda domaćin stvara sumnjivu sliku za opstanak Halle.

Alternativna teorija predlaže da je ovaj planet preživio jer je zvijezda domaćin prvotno se sastojala od dvije zvijezde, čije spajanje može ometati dovoljnu ekspanziju da uništi planet. Drugi scenarij predlaže Hallu kao nedavni dodatak, rođen iz oblaka plina nakon nasilnog sudara između dvije zvijezde, što ukazuje na moguće “drugogeneracijsko” podrijetlo.

Hon je objasnio da iako većina zvijezda čini binarne sustave, naše razumijevanje formiranja planeta oko njih ostaje nepotpuno. Postojanje planeta poput Halle oko visoko evoluiranih zvijezda moglo bi biti omogućeno kroz binarne interakcije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube