kozmos.hr
Astronomija

Astrofizičari otkrili “strukture” blizu crne rupe u Mliječnom putu

objavljeno

U ključnom otkriću pronađene su stotine jedinstvenih struktura – filamenata – dugačkih od 5 do 10 svjetlosnih godina, rasutih duž naše galaksije. Svi se čine povezani s jezgrom našeg Mliječnog puta, njegovom supermasivnom crnom rupom. Ove strukture su se vjerojatno pojavile prije milijuna godina, kada je izljev crne rupe stupio u interakciju s materijalima u svojoj blizini.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Farhad Yusef-Zadeh sa Sveučilišta Northwestern otkrio je kolosalne, jednodimenzionalne filamente u Mliječnom putu, visoko iznad Sagittariusa A*, središnje supermasivne crne rupe naše galaksije. Yusef-Zadeh i njegov tim sada su primijetili dodatni skup filamenata – kraće i poravnane vodoravno ili radijalno, koji se šire iz crne rupe poput krakova na kotaču.

Filamenti Mliječnog puta

Unatoč sličnostima između dvije grupe filamenata, Yusef-Zadeh postulira različita porijekla. Vertikalni filamenti, visoki do 150 svjetlosnih godina, prelaze preko naše galaksije, dok horizontalni, slični Morseovom kodu, obilježavaju samo jednu stranu Sagittariusa A*. Studija je objavljena u Astrophysical Journal Letters 2. lipnja.


Yusef-Zadeh je izrazio svoje oduševljenje, rekavši: “Bili smo zapanjeni otkrićem novih struktura koje kao da pokazuju prema crnoj rupi. Filamenti Mliječnog puta nisu nasumični i vjerujemo da su povezani s izljevom crne rupe. Njihovo proučavanje pomoći će nam da bolje razumijemo rotaciju crne rupe i orijentaciju akrecijskog diska.”

Otkrića olakšana naprednom tehnologijom radio astronomije

Yusef-Zadeh, ugledni profesor fizike i astronomije na Weinberg College of Arts and Sciences na Sveučilištu Northwestern i član CIERA-e, dao je značajan doprinos u otkrivanju misterija u središtu naše galaksije. Njegova najnovija studija temelji se na četiri desetljeća rigoroznog istraživanja.

Povećanje novih otkrića pripisuje napretku tehnologije radio astronomije, posebno teleskopu MeerKAT Južnoafričkog radio astronomskog opservatorija. Ovaj alat bio je ključan za izdvajanje filamenata iz njihovih okolnih struktura uklanjanjem pozadine i smanjenjem šuma na fotografijama.

Nakon desetljeća proučavanja vertikalnih filamenata, Yusef-Zadeh bio je zapanjen kad je naišao na njihove horizontalne pandane, za koje vjeruje da su stari otprilike 6 milijuna godina.

Kontrastne karakteristike vertikalnih i horizontalnih filamenata

Iako se obje populacije filamenata mogu promatrati putem radiovalova i povezane su s aktivnostima u središtu galaksije, tu sličnosti prestaju.

Vertikalni filamenti protežu se okomito na galaktičku ravninu; horizontalni filamenti teku paralelno s ravninom, ali pokazuju radijalno prema središtu galaksije. Vertikalni filamenti su magnetski i relativistički, dok horizontalni emitiraju toplinsko zračenje.

Po broju, vertikalni filamenti daleko nadmašuju njihove horizontalne pandane. Međutim, po veličini, vertikalni filamenti nadmašuju horizontalne. Vertikalni filamenti ukrašavaju jezgru galaksije, dok se horizontalni čini da se šire samo na jednu stranu, ciljajući prema crnoj rupi.


Novo otkriće postavlja nova pitanja

Yusef-Zadeh je rekao: “Radijalni izljev koji smo detektirali ima značajne implikacije za orijentaciju akrecijskog diska i izljeva pogonjenog mlazom iz Sagittariusa A* duž galaktičke ravnine.”

Ovo otkriće, prepuno nepoznanica, tek je ogrebalo površinu, a Yusef-Zadehov napor da dekodira njegove misterije tek je započeo. Pretpostavlja da su novi filamenti vjerojatno potekli iz aktivnosti koja se dogodila prije nekoliko milijuna godina.

Yusef-Zadeh zaključuje: “Čini se da je rezultat interakcije izljevnog materijala s obližnjim objektima. Kontinuirano moramo vršiti nove opservacije, izazivati naše ideje i usavršavati našu analizu.” Studija je podržana od strane NASA-e (broj nagrade 80GSFC21M0002). SARAO je objekt Nacionalne istraživačke fondacije, agencije Ministarstva znanosti i inovacija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.