Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Aktivni tektonski sustav na Mjesecu

Umjetnički prikaz Mjesečeve površine. Shutterstock.

Jedna studija objavljena u časopisu Geology sugerira da Mjesec ima aktivan tektonski sustav i možda nije toliko neaktivan kako se u početku mislilo.

Sustav grebena koji se proteže duž bliže strane Mjeseca pokazuje novootkrivene stijene. Grebeni bi mogli biti dokaz aktivnih mjesečevih tektonskih procesa, kažu istraživači, koji možda otkrivaju davni udar koji je zamalo srušio Mjesec.

“Postoji pretpostavka da je Mjesec odavno mrtav, ali i dalje konstantno otkrivamo da to nije slučaj”, rekao je Peter Schultz, profesor na Odjelu za Zemlju, okoliš i planetarne znanosti sa Sveučilišta Brown i koautor istraživanja objavljenog u časopisu Geology.

“Na temelju ovoga čini se da Mjesec možda i dalje puca, potencijalno i danas, a dokaze možemo vidjeti na tim grebenima.”

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Veći dio Mjesečeve površine prekriven je regolitom, slojem zdrobljene kamene prašine stvorenom stalnim bombardiranjem malih meteorita i drugih udaraca. Područja bez regolita na kojima je izložena Mjesečeva podloga vrlo su rijetka. Ali Adomas Valantinas, student na Sveučilištu u Bernu koji je vodio istraživanje, koristio je podatke NASA-inog Mjesečevog izviđačkog orbitera (LRO) kako bi otkrio čudna gola mjesta u i oko mjesečevih maria, velikih tamnih mrlja na bliskoj strani Mjeseca .

Infracrvena (gornja lijeva) i druge slike iz NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbiter-a otkrile su čudna gola mjesta na kojima nedostaje sveprisutna mjesečeva prašina. Točke sugeriraju aktivan tektonski proces. Izvor: Sveučilište Brown.

Istraživač je otkrio da izloženi blokovi na površini imaju relativno kratak životni vijek jer se akumulacija regolita događa neprestano. Dakle, kad ih znanstvenici vide, mora postojati neko objašnjenje kako i zašto su bili izloženi na određenim mjestima.

Za istraživanje je Valantinas koristio instrument LRO Diviner koji mjeri temperaturu lunarne površine. Baš kao što betonski prekriveni gradovi na Zemlji zadržavaju više topline od sela, slojevi temeljnih stijena i blokova na Mjesecu ostaju topliji tijekom lunarne noći od površina prekrivenih regolitom. Koristeći Divinerova opažanja, Valantinas je otkrio više od 500 izloženih podloga na uskim grebenima.

Schultz kaže da su prije bili viđeni neki otvoreni grebeni. Ali ti su se grebeni nalazili na rubovima starih udaraca ispunjenih lavom i mogli bi se objasniti kontinuiranim padom kao odgovor na težinu uzrokovanu ispunjenjem lave. Ali ovo istraživanje otkrilo je da su najaktivniji grebeni povezani s misterioznim sustavom tektonskih značajki (grebeni i rasjedi) na bliskoj mjesečevoj strani, bez povezanosti s bazenima ispunjenim lavom i drugim mladim rasjedima.

Daleka strana našega Mjeseca ima čudnu simetriju, evo zašto

“Raspodjela koju smo ovdje pronašli traži drugačije objašnjenje”, rekao je Schultz.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Da bi razumjeli što gledaju, Valantinas i Schultz mapirali su sve ekspozicije otkrivene u podacima Diviner-a i pronašli zanimljivu korelaciju. Još tamo 2014. NASA-ina misija GRAIL pronašla je mrežu drevnih pukotina u Mjesečevoj kori. Te su pukotine postale kanali kroz koje je magma tekla na Mjesečevu površinu stvarajući duboke usijeke. Valantinas i Schultz pokazali su da se čini da se grebeni blokova savršeno poklapaju s dubokim usjecima koje je otkrio GRAIL. “To je gotovo korelacija jedan na jedan”, rekao je Schultz. “Zbog toga mislimo da je ono što vidimo kontinuirani proces vođen stvarima koje se događaju unutar Mjeseca.”

Drugim riječima, Zemljin Mjesec možda nije toliko pust i mrtav kao što se prije mislilo.

Znanstvenici svoje otkriće nazvali ANTS, što je kratica za aktivni bliski tektonski sustav. Istraživači vjeruju da je ANTS zapravo pokrenut prije milijardi godina s ogromnim utjecajem na Mjesečevu daleku stranu.

“Izgleda da su grebeni odgovorili na nešto što se dogodilo prije 4,3 milijarde godina”, objasnio je Schultz. „Ogromni utjecaji imaju dugotrajne učinke. Mjesec ima dugo pamćenje. Ono što danas vidimo na površini svjedočenje je njegovog dugog pamćenja i tajni koje još uvijek čuva. ”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Prošlo je već više desetljeća od kada je jedna svemirska misija na Zemlju donijela uzorke s Mjesečeve površine. Nedavno je tom dugoročnom izbivanju došao...

Svemir

Brojni komadi svemirskog stijenja pronađeni su na Zemlji, no postoji li ijedan komad sa Zemlje koji je otkriven negdje drugdje u svemiru? Na Zemlji...

Svemir

Vjeruje se da su sve aktivnosti na Mjesecu prestale prije otprilike 3 milijarde godina: do tada je temperatura njegove unutrašnjosti već pala ispod minimalno...

Svemir

Znanstvenici su uspjeli uzgojiti biljke na umjetnom marsovskom tlu. U budućnosti bi ovu metodu mogli koristiti u kolonizaciji na Crvenom planetu. Znanstvenici su uspjeli...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Znanost

Znanstvenici su stvorili biokompozitni materijal koji bi se mogao koristiti za izgradnju kuća na Marsu i Mjesecu. Proteini iz ljudske krvi mogu, u kombinaciji...

Svemir

U nekim područjima Ryugua može postojati sitnozrnata (manje od 45 mikrometara) prašina koja je dio zrnatog regolita asteroida. Podaci japanske međuplanetarne stanice Hayabusa2 ukazuju...

Svemir

Plavi mjesec je naziv za fenomen kad se puni Mjesec pojavi dva puta u istom mjesecu zbog neusklađenosti lunarne godine s kalendarskom godinom. Zašto...

Oglas