kozmos.hr
Svemir

Mars možda ima na desetke jezera ispod svog južnog pola

Marsov južni pol. Izvor: Nasa.gov
objavljeno

Znanstvenici su došli do intrigantnih, ali ne i konkluzivnih rezultata proučavajući radarske signale s Marsa.

Postoji mogućnost da se ispod južnog pola Marsa nalazi mnogo više tekuće vode nego što su znanstvenici dosad mislili – ili se tamo dolje možda događa nešto što ni oni ne razumiju u potpunosti.

Podzemno jezero

2018. istraživači koji su analizirali radarske podatke prikupljene europskom svemirskom letjelicom Mars Express, objavili su dokaze o velikom podzemnom jezeru u južnoj polarnoj regiji Crvenog planeta. Čini se da je jezero široko oko 19 kilometara, a leži 1,6 kilometara ispod suhe, hladne površine, izvijestili su znanstvenici.

Točke u boji predstavljaju mjesta na kojima je ESA-in Marsov orbiter na južnoj polarnoj kapi Marsa uočio radarske signale. Izvor: ESA / NASA / JPL-Caltech

Isti istraživački tim ubrzo je došao do novih otkrića, koristeći isti Mars Express instrument – Mars Advanced Radar za podzemno i ionosfersko sondiranje (MARSIS) – kako bi proučavao Marsovo podzemlje na širokom području oko potencijalnog jezera. Ovaj rad pronašao je dokaza za još tri podzemna jezera, svako od njih široko oko 10 kilometara, izvijestili su znanstvenici u studiji prošle godine.


Voda ili led?

Sada je drugi tim vrlo duboko zaronio u podatke. Doktorica Sveučilišta Arizona, Aditya Khuller i glavni istraživač MARSIS-a, Jeffrey Plaut iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (JPL) u južnoj Kaliforniji, analizirali su 44.000 promatranja MARSIS-a obavljenih na južnom polarnom području Marsa tijekom 15 godina. (MARSIS su izgradili Talijanska svemirska agencija i JPL.)

Dvojac je pronašao desetke radarskih refleksija sličnih onima koja su protumačena kao zakopana jezera, na širokom rasponu vodoravnih i okomitih udaljenosti. No, mnogi su novootkriveni signali uočeni relativno blizu površine, na mjestima prehladnim da bi sadržavala tekuću vodu za koju se pretpostavlja da postoji u marsovskom podzemlju.

Ispod Marsov južnog pola potencijalno se krije na desetak jezera. Izvor:
Ispod Marsov južnog pola potencijalno se krije na desetak jezera. Izvor: sciencenewsforstudents.org.

“Nismo sigurni jesu li ti signali tekuća voda ili ne, ali čini se da su puno rašireniji od onoga što je pronašao izvorni rad”, rekao je Plaut u izjavi. “Ili je tekuća voda česta ispod južnog pola Marsa ili ovi signali ukazuju na nešto drugo.”

Potencijalni utjecaj vulkanizma

Nejasno je što bi moglo zadržati toliko relativno plitkih jezera – ako novootkriveni signali doista ukazuju na jezera – da se ne zalede na hladnom Marsu. Vulkanizam je jedna od mogućnosti koju su istraživači pretpostavili, rekao je Khuller koji je novo istraživanje provodio dok je bio pripravnik u JPL.

“Međutim, nismo vidjeli nikakve snažne dokaze za nedavni vulkanizam na južnom polu pa se čini nevjerojatnim da bi vulkanska aktivnost omogućila podzemnoj tekućoj vodi prisutnost u ovoj regiji”, rekao je Khuller u istoj izjavi.

Pitanje zasad ostaje neriješeno

Ni Khuller ni Plaut ne mogu objasniti što točno znače novootkrivena razmišljanja MARSIS-a. Ali nadaju se da njihovi rezultati, koji su prošli tjedan objavljeni na mreži u časopisu Geophysical Research Letters, neće dugo ostati misterijom.

“Naše mapiranje približava nas za nekoliko koraka ka razumijevanju opsega i uzroka tih zbunjujućih radarskih signala”, rekao je Plaut.


https://kozmos.hr/pronadeni-ostaci-organskih-spojeva-na-marsu/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Khuller R. A., Plaut J. J. (16.6.2021.), Characteristics of the Basal Interface of the Martian South Polar Layered Deposits, Geophysical Research Letters, https://doi.org/10.1029/2021GL093631

Wall M. (28.6.2021.), Mars may have dozens of lakes beneath its south pole, Space.com 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.