kozmos.hr
Tehnologija

NASA zaustavlja planove za Starliner

Na ovoj ilustraciji, svemirska letjelica SpaceX Crew Dragon prilazi Međunarodnoj svemirskoj postaji radi pristajanja. Zasluge: NASA/SpaceX.
objavljeno

Je li Starliner dosegao kraj svog puta?


NASA izgleda stavlja problematični Boeingov svemirski brod Starliner na čekanje, što ima značajne posljedice za njegovu budućnost. Nakon niza kvarova i problema, svemirska agencija odlučila se za SpaceX-ov Crew Dragon za prijevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju u nadolazećim misijama. Ova odluka označava promjenu koja bi mogla značiti kraj za Boeingov svemirski brod koji se dugo odgađa — ili barem značajnu pauzu.

Ranije ovog tjedna, NASA je najavila da će Crew-10 i Crew-11, dvije sljedeće misije rotacije posade prema ISS-u, koristiti SpaceX-ov Crew Dragon. Izvorno je Starliner trebao biti dio tih misija, no zbog stalnih problema i nedostatka certifikacije sada je stavljen po strani. Ovaj potez odražava rastuće povjerenje NASA-e u SpaceX, koji kontinuirano osigurava pouzdan prijevoz posade u okviru programa Commercial Crew, istog programa koji je financirao i Boeingov Starliner.


Ova najava otvara mnoga pitanja: je li NASA izgubila povjerenje u Starliner? Ostaje li Boeingu još prilika da se dokaže u programu Commercial Crew? Za sada odgovori ostaju nejasni. U službenoj izjavi NASA je navela: “Vrijeme i konfiguracija sljedećeg leta Starlinera bit će određeni kada se bolje razumije Boeingov put do certifikacije sustava.” Drugim riječima, Boeing još uvijek mora prevladati znatne prepreke prije nego što Starliner ponovno poleti.

Zamjenica administratora Pam Melroy, govoreći na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu, potvrdila je oprezan stav NASA-e. “Podaci su pod revizijom”, izjavila je. “Moramo donijeti odluku: trebamo li još jedan probni let?” Ova izjava naglašava trenutnu dilemu NASA-e: mora li Boeing provesti dodatna ispitivanja prije nego što Starliner sigurno preveze posadu.

Očiti problemi

Problem je postao očit nakon što je Boeingoa letjelica morala biti vraćena bez dovršetka svoje misije, što je prisililo NASA-u da promijeni planove. Astronauti Butch Wilmore i Suni Williams, koji su se prvotno trebali vratiti na Starlineru, sada su zakazani za povratak na Zemlju putem SpaceX-ovog Crew Dragona u veljači. Uspješno pristajanje Crew Dragona u rujnu oštro se suprotstavlja neuspjesima Starlinera, dodatno učvršćujući poziciju SpaceX-a kao glavnog prijevoznika za misije prema postaji.

Neuspjesi nisu samo odgodili putovanja astronauta, već su ostavili NASA-u da se snalazi s planovima. Prvotni plan uključivao je povratak drugih astronauta na istom letu, ali ti su planovi sada promijenjeni, zbog čega su dva člana posade privremeno ostala na svemirskoj postaji. Problemi sa Starlinerom stvorili su više od tehničkih poteškoća; utjecali su na raspored misija i dobrobit astronauta.

Dodatno, NASA-in administrator Bill Nelson priznao je da bi NASA i dalje mogla ovisiti o ruskim letjelicama Soyuz za nadolazeće misije. Ovo iskreno priznanje je značajno, posebno s obzirom na velike resurse i povjerenje koje je NASA uložila u program Commercial Crew. Govori puno o izazovima s kojima se Boeing suočava i NASA-inoj hitnoj potrebi za pouzdanim rješenjima za prijevoz posade.

Hoće li Starliner ponovno letjeti?

Situacija s Boeingovim Starlinerom daleko je od riješene, a budućnost svemirskog broda ostaje neizvjesna. Iako ovo nije najgori mogući scenarij — srećom, sigurnost je ostala netaknuta — svakako je donijelo frustraciju i kašnjenja za NASA-u i Boeing. Dok agencija nastavlja rješavati ove prepreke, jedno je jasno: pouzdanost svemirskih putovanja ovisi o dosljednosti i dokazanoj izvedbi, a trenutno se čini da je to forte SpaceX-a.


Boeing i dalje ima priliku dobiti certifikat za Starliner i vratiti ga na pravi put, ali ostaje neizvjesno hoće li uspjeti prevladati postojeće prepreke. Ulozi su visoki, a NASA-ino strpljenje izgleda da se tanji.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.