kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Sunce izbacilo novu supersnažnu baklju prema Zemlji – evo što slijedi
Svemir

Sunce izbacilo novu supersnažnu baklju prema Zemlji – evo što slijedi

Na Sunčevoj površini 29. srpnja 2024. izbila je solarna baklja klase X1.5, koju je zabilježio NASA-in opservatorij Solar Dynamics Observatory. (Izvor slike Helioviewer.org)
objavljeno

Naš Sunčev sustav ponovno nas podsjeća na svoju moć – jučer je Sunce izbacilo supersnažnu baklju prema Zemlji, uzrokujući privremene prekide radio komunikacija. Ova sunčeva baklja, klasificirana kao događaj X7.1, drugi je najintenzivniji zabilježen ove godine, prema podacima Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA). Ova snažna eksplozija energije uzrokovala je privremene prekide radijskih signala, posebno u područjima preko Tihog oceana, uključujući Havaje.

Što se Dogodilo?

Masivna erupcija elektromagnetskog zračenja sa Sunca izazvala je kratkoročni prekid komunikacija na Zemlji. Ova baklja, označena kao X-klasa, spada među najmoćnije vrste sunčevih erupcija. Iako su prekidi bili privremeni, ovo je podsjetnik na kozmičke sile koje mogu izravno utjecati na naš planet.

Ova specifična erupcija došla je iz sunčeve regije 3842, a NOAA-in Centar za predviđanje svemirskog vremena pratio je događaj. Ovo je bio drugi najsnažniji događaj u solarnom ciklusu 25, nadmašen samo X8.7 bakljom iz svibnja ove godine. Kako se solarna aktivnost pojačava, ovakvi događaji postaju sve učestaliji.


Što Nas Očekuje?

Nije samo riječ o radio smetnjama. NOAA je također otkrila da je sunčeva baklja praćena koronalnim izbačajem masa (CME), što znači da je Sunce izbacilo oblak solarne plazme prema Zemlji. Očekuje se da će ovaj oblak pogoditi našu atmosferu 5. listopada, što bi moglo izazvati geomagnetsku oluju. Iako NOAA predviđa da će oluja biti “blaga do snažna”, učinci bi trebali biti minimalni, s ograničenim smetnjama u tehnologijama poput GPS-a i elektroenergetskih mreža.

Prilika za vidjeti Auroru borealis?

Geomagnetske oluje često uzrokuju pojavu sjeverne svjetlosti, ili aurora borealis, daleko južnije od uobičajenih područja. Tijekom slične oluje u svibnju, mnogi promatrači su uživali u prizorima ove prekrasne svjetlosne predstave.

NOAA predviđa da bi ovog tjedna aurora borealis mogla biti vidljiva u sjevernim dijelovima Europe, a možda čak i iznad Hrvatske. Ovo bi mogla biti rijetka prilika za promatranje ovog spektakularnog fenomena na našim prostorima.

Kako solarni ciklus 25 napreduje, solarne baklje i geomagnetske oluje postaju sve češće. Iako većina njih izaziva minimalne poremećaje, one naglašavaju moć Sunca i njegov utjecaj na Zemlju. Znanstvenici i entuzijasti svemirskog vremena pažljivo prate ove događaje, što nam svima služi kao podsjetnik da svemir neprestano djeluje. Za sve one koji vole promatrati nebeske pojave, nadolazeći događaji bi mogli bi pružiti uzbudljive mogućnosti za promatranje rijetkih kozmičkih fenomena.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.