kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici su otkrili što je moglo pokrenuti rani život na Zemlji
Znanost

Znanstvenici su otkrili što je moglo pokrenuti rani život na Zemlji

Znanstvenici su otkrili što je moglo pokrenuti rani život na Zemlji
objavljeno

Jedno od najvećih znanstvenih pitanja još uvijek ostaje neriješeno: kako je život započeo na našem planetu? Znanstvenici neprestano tragaju za odgovorima, a novo istraživanje donosi mogući trag. Istraživači su otkrili jednostavno, prirodno okruženje u kojem su se ključni građevni blokovi života – nukleinske kiseline – mogli sami replicirati. Plinovi koji su prolazili kroz pukotine u stijeni ispunjenoj vodom možda su pokrenuli rani proces replikacije koji je doveo do nastanka života na Zemlji. Ovo otkriće otvara nove perspektive za razumijevanje mogućnosti nastanka života, ne samo na Zemlji već i na drugim planetima.

Kako je došlo do replikacije DNK?

Nukleinske kiseline poput DNK i RNK temelj su života jer pohranjuju genetske informacije i omogućuju njihovu replikaciju. Posebno je zanimljiva RNK, koja ima sposobnost samostalne replikacije, što je čini ključnom u teorijama o nastanku života. Međutim, replikacija ovih molekula bila je otežana zbog visokih koncentracija soli na ranoj Zemlji, što je sprječavalo odvajanje lanaca nukleinskih kiselina, nužnog za daljnju replikaciju.


Novo istraživanje nudi rješenje za ovaj problem. Umjesto oslanjanja na složene temperaturne promjene koje bi mogle oštetiti nukleinske kiseline, istraživači predlažu da bi jednostavno strujanje plina iznad površine vode moglo stvoriti uvjete potrebne za replikaciju, bez potrebe za ekstremnim uvjetima.

Geološki uvjeti kao ključ za početak života

U ranoj Zemljinoj povijesti, plinovi su prolazili kroz pukotine u stijeni i dolazili u kontakt s vodom u porama stijena. Voda je, pod utjecajem plinskih tokova, isparavala, stvarajući jedinstvene uvjete u kojima su se molekule RNK mogle stabilizirati i replicirati. Istraživači su razvili laboratorijski model tog okruženja i otkrili da su se DNK lanci brzo koncentrirali na sučelju plina i vode. U roku od nekoliko minuta, koncentracija DNK utrostručila se, što upućuje na to da su ti uvjeti mogli pogodovati ranoj genetskoj replikaciji.

Dodatno, istraživači su primijetili da fluktuacije koncentracije soli, uzrokovane strujanjem plina, omogućuju odvajanje DNK lanaca – proces koji bi inače zahtijevao promjene temperature. Njihov eksperiment mogao bi značajno utjecati na naše razumijevanje uvjeta potrebnih za početak života.

Što ovo znači za život izvan Zemlje? Ovo otkriće nije važno samo za razumijevanje života na Zemlji. Ako jednostavni procesi poput interakcije plina i vode mogu stvoriti uvjete za replikaciju genetskog materijala na Zemlji, isti uvjeti mogli bi postojati i drugdje u svemiru. Ovo istraživanje proširuje naše razumijevanje mogućih okruženja u kojima bi život mogao nastati, bilo na drevnoj Zemlji ili na nekom drugom planetu sa sličnim geološkim značajkama.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.