kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Mlaz crne rupe iz galaksije M87 radi nešto čudno – potiče neuobičajene eksplozije zvijezda
Svemir

Mlaz crne rupe iz galaksije M87 radi nešto čudno – potiče neuobičajene eksplozije zvijezda

Fotografija galaksije M87 snimljena Hubbleovim teleskopom. Autorstvo: NASA, ESA, A. Lessing (Sveučilište Stanford), E. Baltz (Sveučilište Stanford), M. Shara (Američki prirodoslovni muzej), J. DePasquale (Institut za svemirske teleskope).
objavljeno

Nova zapažanja Svemirskog teleskopa Hubble otkrila su iznenađujući fenomen u galaksiji M87. Istraživači su otkrili da mlaz supermasivne crne rupe ne samo da probija svemir nevjerojatnom brzinom, već također izaziva povećanu stopu eksplozija zvijezda, poznatih kao nove, u područjima koja ga okružuju. Ovo otkriće baca novo svjetlo na interakciju između mlazova crnih rupa i zvjezdanih sustava, otvarajući put prema boljem razumijevanju kaotičnih procesa unutar galaksija.

U središtu galaksije M87 nalazi se supermasivna crna rupa, čija je masa nevjerojatnih 6,5 milijardi puta veća od mase našeg Sunca. Ova ogromna crna rupa izbacuje snažan mlaz plazme koji se proteže više od 3.000 svjetlosnih godina. Dok bi sve unutar putanje ovog mlaza bilo potpuno uništeno, nova Hubbleova promatranja pokazuju da čak i regije u blizini mlaza doživljavaju intenzivne promjene. Zvijezde u binarnim sustavima, koje su inače stabilne, eruptiraju mnogo češće kada se nađu u blizini ovog moćnog mlaza.


Neobičan proces formiranja novih

Nove se obično javljaju u binarnim sustavima, gdje bijeli patuljak prikuplja materijal od svoje susjedne zvijezde. Kada dovoljna količina vodika dospije na površinu bijelog patuljka, dolazi do eksplozije – termonuklearne reakcije koja ne uništava zvijezdu, već izbacuje njezine vanjske slojeve u svemir. No, ono što ovaj proces čini posebnim u galaksiji M87 jest činjenica da sustavi blizu mlaza crne rupe eruptiraju dvostruko češće od onih u drugim dijelovima galaksije.

Istraživači još uvijek pokušavaju dokučiti točan mehanizam koji uzrokuje ovu povećanu aktivnost. Jedna od glavnih hipoteza sugerira da mlaz crne rupe ubrzava proces prijenosa materijala između zvijezda u binarnim sustavima, što rezultira bržim nakupljanjem vodika i učestalijim eksplozijama. Druga teorija predlaže da intenzivna svjetlosna radijacija iz mlaza vrši pritisak na okolne sustave, prisiljavajući ih da emitiraju materijal bržim tempom.

“To je potpuno nova pojava koja nije obuhvaćena postojećim modelima,” ističe Alec Lessing sa Sveučilišta Stanford, vodeći autor istraživanja. “Naša zapažanja predlažu da mlaz crne rupe može imati mnogo veći utjecaj na okolne sustave nego što smo ranije mislili.”

Hubble je bio presudan za ovo otkriće. Tijekom devetomjesečnog perioda, teleskop je uspio zabilježiti čak 94 eksplozije nova u galaksiji M87. Gotovo polovica tih erupcija dogodila se u regijama koje okružuju mlaz crne rupe, što potvrđuje teoriju da ovaj mlaz ima direktan utjecaj na učestalost zvjezdanih eksplozija.

Michael Shara iz Američkog prirodoslovnog muzeja istaknuo je značaj Hubbleovih promatranja: “Hubble nam je omogućio da sa sigurnošću identificiramo ovaj fenomen. Dok smo uspoređivali eksplozije kroz cijelu galaksiju, postalo je očigledno da je povećana aktivnost uz mlaz daleko iznad statističke slučajnosti.”

Šire implikacije na galaktičku evoluciju

Otkriće da mlaz crne rupe može izravno utjecati na aktivnosti zvijezda donosi nova pitanja o ulozi koju crne rupe igraju u evoluciji galaksija. Umjesto da utječu samo na materiju unutar svog neposrednog okruženja, čini se da mlazovi mogu oblikovati aktivnosti i sudbinu udaljenih zvjezdanih sustava.


Chiara Circosta, istraživačica pri ESA-i, naglašava važnost ovog otkrića: “Ova promatranja nude jedinstvenu priliku da bolje razumijemo kako ekstremna okruženja oko supermasivnih crnih rupa utječu na zvjezdane formacije. To nas navodi na nova razmišljanja o tome kako crne rupe oblikuju galaksije u kojima se nalaze.”

Iako Hubble i dalje daje neprocjenjive uvide u najudaljenije dijelove svemira, ovo otkriće predstavlja tek početak u razotkrivanju utjecaja mlazova crnih rupa na okolne zvjezdane sustave. Buduća promatranja, uključujući ona koja će se provoditi sa Svemirksim teleskopom James Webb, pomoći će znanstvenicima da još dublje istraže ove neobične kozmičke pojave i njihovu ulogu u evoluciji svemira.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.