kozmos.hr
Jeste li znali?

Na Mjesecu ima toliko vode da će ovo zauvijek promijeniti budućnost svemirskih misija

Pogled Zemlje iz orbite Mjeseca. Jumpstory.
objavljeno

Ovo otkriće u potpunosti mijenja dosadašnje razumijevanje vode na Mjesecu.


Znanstvenici su otkrili da voda na Mjesecu nije samo prisutna na polovima, već je raširena na puno većem području nego što se dosad vjerovalo. Ova spoznaja mogla bi potpuno promijeniti pristup budućim lunarnim misijama, pružajući nove mogućnosti za dugoročno održivo istraživanje, pa čak i kolonizaciju Mjeseca.

Novi pogled na vodene resurse Mjeseca

Desetljećima su znanstvenici vjerovali da je voda na Mjesecu koncentrirana na polovima, skrivena u sjenama dubokih kratera. No, najnoviji podaci iz indijske misije Chandrayaan-1 iz temelja mijenjaju ovo shvaćanje. Istraživači iz Instituta za planetarne znanosti potvrdili su prisutnost molekula vode raširenih po cijeloj Mjesečevoj površini, uključujući područja izložena sunčevoj svjetlosti.

Dr. Roger Clark, glavni autor studije, naglašava značaj otkrića: “Ovo otkriće u potpunosti mijenja dosadašnje razumijevanje vode na Mjesecu. Prije smo se fokusirali na polarne regije, a sada znamo da se voda može pronaći i u sunčanim područjima. To otvara nove prilike za istraživanje.”


Ako je voda dostupna na širem području, astronauti bi je mogli crpiti s više različitih lokacija, ne oslanjajući se samo na polarne regije. Ovo bi moglo učiniti buduće misije jednostavnijima i održivijima.

Podaci iz misije Chandrayaan-1, lansirane 2008., bili su ključni za ovo otkriće. Svemirska letjelica opremljena spektrometrom detektirala je molekularne potpise vode (H2O) i hidroksila (OH) diljem Mjesečeve površine. Spektrometar na Chandrayaanu-1 može otkriti preko 80 različitih valnih duljina, uključujući infracrveno svjetlo, ključno za prepoznavanje vode.

Voda je pronađena na mnogim neočekivanim mjestima, posebice u vulkanskim ravnicama poznatim kao Mjesečeva mora. Iako ova područja sadrže manje vode u usporedbi s polarnim regijama, prisutnost vode u sunčanim dijelovima Mjeseca predstavlja značajan napredak. Meteoriti su također odigrali važnu ulogu u dovođenju vode na površinu. Studija je pokazala da stijene izbačene udarima meteora sadrže visoke koncentracije vode, dok krateri koje su ostavili pokazuju znakove hidroksila, spoja koji nastaje isparavanjem vode i njezinom reakcijom s površinom.

Utjecaj otkrića na buduće misije

Otkriće vode u pristupačnijim područjima moglo bi značajno olakšati buduće misije. Voda je ključni resurs u svemirskim istraživanjima – osim za piće, može se koristiti za dobivanje kisika za disanje i vodika za gorivo. Lokalno prikupljanje vode moglo bi smanjiti troškove održavanja ljudskih misija na Mjesecu, što je nešto o čemu sam pisao prethodno.

Osim toga, otkriće vode na širem području moglo bi promijeniti planove za buduće lunarne postaje. Prijašnji planovi bazirali su se na pretpostavci da je voda dostupna samo na polarnim kraterima. No, sada, s otkrićem vode u ekvatorijalnim regijama, buduće postaje mogle bi biti postavljene u sunčanijim i toplijim dijelovima Mjeseca, što bi omogućilo bolju proizvodnju solarne energije i lakši pristup drugim resursima.

Kako svemirske agencije poput NASA-e planiraju dulje misije na Mjesecu, a možda čak i trajna naselja, sposobnost pristupa vodi u različitim regijama ključna je za uspjeh tih ambicija. Umjesto skupih misija opskrbe sa Zemlje, astronauti bi mogli koristiti lokalne resurse za proizvodnju kisika, vode i goriva, što bi omogućilo dulje boravke na površini Mjeseca.


Ovo otkriće također ima implikacije za misije izvan Mjeseca. Ako uspijemo živjeti od lokalnih resursa u svemiru, iste tehnike mogle bi se primijeniti na Mars i druga udaljena odredišta. Pronalazak vode na Mjesecu mijenja pravila igre u istraživanju svemira. Više nije samo riječ o dosezanju Mjeseca – sada je riječ o životu na njemu. S toliko dostupnih resursa, korak smo bliže održivom ljudskom prisustvu izvan Zemlje.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.