kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Drevni faraonov mač možda korišten protiv misterioznih Naroda s mora
Znanost

Drevni faraonov mač možda korišten protiv misterioznih Naroda s mora

objavljeno

Brončano oružje staro 3.200 godina nosi ime jednog od najpoznatijih faraona Egipta.


Tim arheologa u Egiptu otkrio je mač s hijeroglifima koji prikazuju ime faraona Ramzesa II. Ovaj mač predstavlja jedan od brojnih artefakata pronađenih na bogatom arheološkom nalazištu Tel Al-Abqain, smještenom blizu obale sjeverozapadnog Egipta.

Faraonov mač i borba protiv Naroda sa mora

Mač je izrađen od bronce i ukrašen imenom kralja Ramzesa II, koji je vladao Egiptom od približno 1279. do 1213. godine prije nove ere. Ramzes II imao je drugu najdužu vladavinu u povijesti Egipta, obilježenu značajnim građevinskim poduhvatima i ratovima s Hetitima te invazijom misterioznih skupina poznatih kao Narodi sa mora. Oružje je iskopano u blizini područja koje su mogli napasti neprijatelji. Tim je također otkrio dva vapnenačka bloka s urezanim hijeroglifima—jedan s imenom Ramzesa II, a drugi s natpisom koji spominje službenika imenom Bay.


Pronađeni su i brojni religijski i duhovni artefakti, uključujući ostatke netaknute krave. Prema Ministarstvu turizma i antikviteta Egipta, krave su u drevnom Egiptu simbolizirale snagu, obilje i prosperitet, te su bile štovane kao nebeska božanstva. U blizini peći su također pronađene kosti drugih krava.

Među ostalim otkrićima su i nekoliko skarabeja—prikaza balegara, simbola jutarnjeg sunca. Jedan skarabej nosi natpis “Amon—gospodar neba”, dok su ostali ukrašeni natpisima koji slave razna božanstva i cvijeće. Pronađeni su i komadi nakita, uključujući polovicu brončanog prstena s natpisom “Amun Horakhty”, ogrlice i nekoliko poludragog kamenja karneola u obliku sjemenki nara.

Ovi su predmeti otkriveni među ostacima vojarne stare 3.200 godina, koja je služila kao obrana protiv neprijateljskih invazija tijekom razdoblja Novog Kraljevstva.

Misteriozni Narodi s mora

Narodi s mora predstavljaju jednu od najvećih povijesnih zagonetki kasnog brončanog doba. Ove skupine, čiji identiteti i podrijetla ostaju nepoznati, izazvale su kaos diljem istočnog Mediterana tijekom 13. i 12. stoljeća prije nove ere. Pojavljuju se u egipatskim zapisima kao neprijateljske skupine koje su napadale priobalne gradove i carstva, uključujući Egipat, Hetite i druge civilizacije tog doba. Prema egipatskim zapisima, osobito onima iz doba faraona Ramzesa III, Narodi s mora došli su u velikom broju s namjerom da osvoje ili naseljavaju obale sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Iako egipatski izvori, kao što su hijeroglifi i reljefi iz Medinet Habua, pružaju detalje o njihovim bitkama protiv Egipta, arheološki i povijesni podaci o Narodima s mora ostaju ograničeni. Smatra se da su ove skupine bile nomadske, vjerojatno potekle s područja Egejskog mora ili južne Europe, i da su zbog gladi, klimatskih promjena ili političkih nemira krenule u masovne migracije. Njihove vojne taktike i napadi doveli su do pada nekoliko velikih carstava, uključujući Hetitsko carstvo i brojne gradove na Levantu, stvarajući trajne posljedice za regiju.


Iako su Egipćani uspjeli obraniti svoje granice od Naroda s mora, mnogi povjesničari vjeruju da je njihov dolazak označio kraj brončanog doba i početak perioda poznatog kao “mračni vijekovi” Mediterana. Zbog nedostatka cjelovitih zapisa i arheoloških dokaza, podrijetlo Naroda s mora, njihovi jezici i kultura i dalje su predmet rasprava među znanstvenicima. Ova tema ostaje intrigantna zbog svog potencijala da rasvijetli složene procese koji su oblikovali staru povijest.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.