kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Otkrivene nove ‘populacije’ u vanjskom dijelu Sunčevog sustava – Što nam Kuiperov pojas skriva?
Astronomija

Otkrivene nove ‘populacije’ u vanjskom dijelu Sunčevog sustava – Što nam Kuiperov pojas skriva?

objavljeno

Korištenjem Subaru teleskopa i njegove ultraširokokutne kamere, istraživači su otkrili novu populaciju malih tijela u Kuiperovom pojasu, dijelu Sunčevog sustava koji bi mogao skrivati još mnoge neotkrivene objekte. Ovo otkriće otvara nova pitanja o formiranju Sunčevog sustava i o tome koliko je vanjski dio Sunčevog sustava naseljeniji nego što se prije mislilo.

Međunarodna suradnja između Subaru teleskopa i NASA-ine svemirske letjelice New Horizons započela je prije lansiranja same letjelice, s ciljem pronalaska objekata u Kuiperovom pojasu koje bi New Horizons mogao istražiti iz blizine. Letjelica je lansirana 2006. godine kako bi prvi put u povijesti omogućila blisko promatranje tijela u vanjskom dijelu Sunčevog sustava. New Horizons je 2015. godine uspješno preletio Pluton, a 2019. godine istražio objekt (486958) Arrokoth u Kuiperovom pojasu.

Važnost Subaru teleskopa za otkrivanje objekata

Dok New Horizons ima ograničeno vidno polje, Subaru teleskop sa svojom širokokutnom kamerom pomaže u otkrivanju potencijalnih objekata u Kuiperovom pojasu koje letjelica može detaljno istražiti. Subaru teleskop je ključan za prepoznavanje tih objekata, a suradnja između ova dva instrumenta omogućila je praćenje mnogih udaljenih tijela u našem Sunčevom sustavu.


Nakon dubljih promatranja koja su započela 2020. godine pomoću Hyper Suprime-Cam (HSC) na Subaru teleskopu, do 2023. godine otkriveno je 239 novih objekata u Kuiperovom pojasu. Zanimljivo, otkriveno je čak 11 objekata na velikim udaljenostima, izvan granica poznatog Kuiperovog pojasa, što bi moglo ukazivati na postojanje nove, dosad nepoznate populacije objekata na udaljenostima između 70 i 90 astronomskih jedinica (au) od Sunca.

Posebno otkriće bila je neobična raspodjela objekata u rasponu između 55 i 70 au, s manjim brojem tijela nego što se očekivalo, te grupa objekata na većim udaljenostima. Dr. Fumi Yoshida, član istraživačkog tima, izjavio je kako bi ovo moglo ukazivati na nova saznanja o veličini i raspodjeli primordijalne solarne maglice, iz koje su nastali planeti našeg sustava. New Horizons, trenutno na udaljenosti od 60 au od Sunca, nastavlja istraživanja u Kuiperovom pojasu i šire. Istraživači su uzbuđeni zbog budućih otkrića i nadaju se da će daljnja promatranja pomoći u razumijevanju povijesti formiranja Sunčevog sustava i procesa koji su doveli do stvaranja planeta.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.