kozmos.hr
Astronomija

Neobično brza zvijezda mogla bi napustiti Mliječni put

Umjetnički prikaz hipotetskog binarnog sustava koji uključuje J1249+36 i bijelog patuljka. Na ilustraciji, bijeli patuljak eksplodira kao supernova (s lijeve strane), što rezultira izbacivanjem njegove pratnje, zvijezde L podpatuljka, kroz Mliječni put. Autor ilustracije: W. M. Keck Opservatorij/Adam Makarenko.
objavljeno

Unatoč uvriježenom mišljenju da je Sunce statično, ono se zapravo kreće brzinom od oko 220 kilometara u sekundi kroz našu galaksiju, Mliječni put. No, znanstvenike je posebno zaintrigiralo nedavno otkriće zvijezde koja se kreće znatno brže, brzinom od 600 kilometara u sekundi, što pokreće mogućnost da ta zvijezda napusti granice naše galaksije. Zvijezda, nazvana CWISE J124909+362116.0, otkrivena je korištenjem teleskopa na Havajima, uključujući W. M. Keck Opservatorij i Pan-STARRS.

Nalazi se na udaljenosti od samo 400 svjetlosnih godina od Zemlje, čineći je najbližom poznatom hiperbrzom zvijezdom. Klasifikacija zvijezde kao L podpatuljka ukazuje na to da ima manju masu i hladniju temperaturu u odnosu na naše Sunce i spada među najstarije zvijezde u Mliječnom putu. Ovo otkriće je rezultat projekta Backyard Worlds: Planet 9, koji uključuje preko 80,000 volontera koji pregledavaju podatke prikupljene tijekom 14 godina misije infracrvenog teleskopa WISE NASA-e. Ova građanska inicijativa pokazuje kako ljudska sposobnost za prepoznavanje uzoraka može nadmašiti algoritme umjetne inteligencije.


Scenariji koji objašnjavaju neobičnu putanju zvijezde

Istraživači razmatraju dva moguća scenarija za objašnjenje neobične putanje ove zvijezde. Prvi scenarij uključuje bijelog patuljka čija supernova eksplozija može osloboditi zvijezdu iz orbite. Drugi scenarij sugerira da bi bliski susret s crnom rupom unutar kuglastog skupa mogao izbaciti zvijezdu iz skupa. Daljnja istraživanja usmjerit će se na analizu kemijskog sastava zvijezde, što bi moglo otkriti više o njezinom izvornom okruženju i pružiti uvid u složene interakcije unutar Mliječnog puta. Ovo otkriće ne samo da produbljuje naše razumijevanje galaktičke dinamike već također pokazuje kako građanski znanstveni projekti mogu imati ključnu ulogu u modernoj astronomiji, omogućavajući volonterima da doprinesu važnim znanstvenim otkrićima.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.