kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Jesu li Andromeda i Mliječni put osuđeni na sudar? Novo istraživanje donosi iznenađujuće odgovore
Astronomija

Jesu li Andromeda i Mliječni put osuđeni na sudar? Novo istraživanje donosi iznenađujuće odgovore

Ova ilustracija prikazuje jednu fazu predviđenog spajanja naše galaksije Mliječni put s obližnjom galaksijom Andromedom, koja će se odvijati tijekom sljedećih nekoliko milijardi godina. Na ovoj slici, koja prikazuje nebo iznad Zemlje za 3,75 milijardi godina, Andromeda (lijevo) ispunjava vidno polje i počinje izobličavati Mliječni put svojom plimnom silom. Zasluge: NASA; ESA; Z. Levay i R. van der Marel, STScI; T. Hallas; i A. Mellinger.
objavljeno

Dugogodišnja teorija o neizbježnom sudaru Andromede i Mliječne staze možda nije tako sigurna. Znanstvenici s Helsinškog sveučilišta objavili su novu studiju koja sugerira da postoji samo 50% šanse da će se ove dvije galaksije spojiti u narednih 10 milijardi godina. Ovo otkriće ozbiljno dovodi u pitanje stoljetne pretpostavke o budućnosti naše galaksije. Dosadašnje prognoze o sudaru Mliječne staze i Andromede temeljile su se na pretpostavci da su ove dvije galaksije izolirane u prostoru. Međutim, nova studija uzima u obzir složenije gravitacijske interakcije u okviru Lokalne grupe – skupa od približno 100 galaksija različitih veličina, udaljenosti i brzina. Jedan od ključnih elemenata ove studije je rješavanje tzv. problema tri tijela, no u ovom slučaju, situacija je dodatno zakomplicirana prisutnošću čak četiri galaksije. To su Mliječna staza, Andromeda, galaksija Trokut (M33) i Veliki Magellanov Oblak.

Uloga galaksije Trokut i Velikog Magellanovog Oblaka


Galaksija Trokut (M33), smještena oko 2,7 milijuna svjetlosnih godina od nas, igra važnu ulogu u ovoj gravitacijskoj drami. Iako sadrži “samo” 40 milijardi zvijezda – što je znatno manje u usporedbi s Mliječnom stazom i Andromedom – njen gravitacijski utjecaj nije zanemariv. Veliki Magellanov Oblak, udaljen samo 163.000 svjetlosnih godina, također pridonosi složenosti situacije. S oko 20 milijardi zvijezda i promjerom većim od promjera Mliječne staze, ova galaksija unosi dodatne varijable u jednadžbu budućnosti naše galaksije.

Temelj znanstvenih procjena

Znanstvenici ne vole nesigurnost, ali ona je neizbježan dio istraživanja svemira. Unatoč blizini ovih galaksija, još uvijek postoje značajne nepoznanice koje otežavaju precizne izračune. Iako su znanstvenici u ovoj studiji uzeli u obzir gravitacijske sile koje djeluju među ovim galaksijama, rezultat je ostao neizvjestan – postoji 50% šanse da do sudara ipak neće doći. Razlog zašto je procjena na granici 50% leži u složenosti tih gravitacijskih interakcija i nesigurnosti oko preciznih parametara kao što su brzine rotacije i međusobne udaljenosti galaksija. Iako ova procjena ne isključuje mogućnost sudara, ostavlja dovoljno prostora za drugačiji ishod. Rasplet ovog galaktičkog plesa neće se dogoditi još milijardama godina. Ako do sudara dođe, dogodit će se tek nakon što naše Sunce prestane sjati, a ljudska civilizacija, ako opstane, mogla bi svjedočiti ili čak iskoristiti resurse nove, spojene galaksije. Do tada, sudbina Mliječne staze i Andromede ovisit će o gravitacijskim silama i daljnjim istraživanjima znanstvenika, koji će nastaviti proučavati ovu kozmičku enigmu u nadolazećim desetljećima.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.