kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte kolosalnu solarnu baklju klase X iz Sunčeve pjege okrenute prema Zemlji (video)
Svemir

Pogledajte kolosalnu solarnu baklju klase X iz Sunčeve pjege okrenute prema Zemlji (video)

Na Sunčevoj površini 29. srpnja 2024. izbila je solarna baklja klase X1.5, koju je zabilježio NASA-in opservatorij Solar Dynamics Observatory. (Izvor slike Helioviewer.org)
objavljeno

NASA-in Solar Dynamics Observatory zabilježio je snažnu erupciju na Suncu.


Naše Sunce je nedavno emitiralo više solarnih baklji M-klase i koronalnih izbačaja mase (CME), a sada je zabilježena i velika baklja X-klase.

Erupcija je dostigla vrhunac 28. srpnja u 22:33 po istočnoameričkom vremenu (29. srpnja u 02:33 GMT), uzrokujući kratkotrajne radio smetnje na suncem osvijetljenom dijelu Zemlje u to vrijeme, uključujući većinu Azije i Australije.

Što su solarne baklje?

Solarne baklje su erupcije na površini Sunca koje oslobađaju intenzivne izboje elektromagnetskog zračenja. Ove erupcije nastaju kada se nakupljena magnetska energija u Sunčevoj atmosferi naglo oslobodi.

Zračenje iz solarnih baklji stiže do Zemlje brzinom svjetlosti, ionizirajući gornje slojeve atmosfere pri dolasku. Ova ionizacija stvara gušći sloj za visokofrekventne kratkovalne radio signale, koji su ključni za dalekosežnu komunikaciju. Međutim, interakcija ovih radio valova s elektronima u ioniziranim slojevima dovodi do gubitka energije zbog povećanih sudara, što može degradirati ili potpuno apsorbirati radio signale.


Ovaj gubitak signala detektiran je iznad većine Azije i Australije tijekom nedavne erupcije X-klase baklje.

Klasifikacija solarnih baklji

Solarne baklje klasificiraju se prema snazi u različite klase. X-klasa je najsnažnija, a slijede je M-klasa (10 puta slabija), C-klasa (100 puta slabija od X-klase), B-klasa i A-klasa, koja je najslabija i nema značajan utjecaj na Zemlju. Svaka klasa dalje se dijeli brojevima od 1 do 10 (i više za X-klase) kako bi se označila relativna snaga baklje.

Prema podacima Space Weather Live, erupcija iz sunčeve pjege 3764 28./29. srpnja imala je jačinu X1.5. NOAA-in Centar za predviđanje svemirskog vremena još nije utvrdio je li ovu baklju pratio koronalni izbačaj mase (CME) usmjeren prema Zemlji. Znanstvenici čekaju slike koronalnog spektrografa kako bi utvrdili je li CME na putu prema Zemlji.

Ako je CME usmjeren prema Zemlji, mogao bi izazvati snažne geomagnetske oluje i pojavu aurora na srednjim geografskim širinama. Nekoliko CME-ova je već na putu prema Zemlji i očekuje se da će početi stizati 30. srpnja.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.