kozmos.hr
Astronomija

Meteorit eksplodirao nad Antarktikom prije 430 000 godina

Izvor: cnn.com
objavljeno

Sitne čestice s vrha planine na Antarktici, tragovi su meteorita koji je eksplodirao prije 430 000 godina, poslavši vatrenu kuglu svemirskog materijala na ledenu površinu, pokazuju nova istraživanja.

Pronađene čestice koje dokazuju udar

Takvi “zračni naleti” događaju se češće od pada meteora ili asteroida koji na Zemlji ostavljaju kratere. Međutim, identificiranje ovih svemirskih stijena mnogo je teže jer u geološkim zapisima ostavljaju malo tragova.

“Asteroidi moraju biti dovoljno masivni da prođu kroz atmosferu i dođu do tla s dovoljno brzine da stvore udarni krater. Manji predmeti, kojih je puno više, eksplodiraju u atmosferi i ne stvaraju kratere”, rekao je Mark Boslough, istraživač sa Sveučilišta u Novom Meksiku, koji proučava eksplozije meteorita, ali nije sudjelovao u ovom istraživanju.

Matthias van Ginneken, znanstveni suradnik sa Fakulteta fizičkih znanosti Sveučilišta u Kentu, prikupio je 17 tamnih čestica – sve manje od 1 milimetra i nevidljive golim okom – dok je bio u ekspediciji na planini Sør Rondane, na istočnoj Antarktici.


Čestice meteorita sa Sør Rondane planine, Antarktika. Izvor: Cnn.com
Čestice meteorita sa Sør Rondane planine, Antarktika. Izvor: Cnn.com

“Prvo sam primijetio da neke od njih izgledaju kao da su se zalijepile, što bi se moglo dogoditi kad su bile rastopljene na vrlo visokoj temperaturi. Jedina razuman način da se ovo objasni je veliki udarac pri padu na Zemlju “, rekao je van Ginneken, vodeći autor studije koja je u srijedu objavljena u časopisu Science Advances.

Meteor je bio preko 100 metara širine

On i tim međunarodnih znanstvenika uspjeli su ustanoviti kad je drevni meteorit ušao u Zemljinu atmosferu, analizirajući mikroskopske čestice. Njihova kemija i visok udio nikla, sugerirali su da porijeklo iz svemira.
Istraživači su ih usporedili sa sličnim česticama pronađenim u dvije jezgre leda, koje služe kao arhiva prošlih geoloških uvjeta. Numeričkim modeliranjem, promatrajući raspodjelu i gustoću čestica, smatra se da je meteorit bio širok između 100 i 150 metara.

Iako meteor nije stvorio krater, ostavio je pustoš na tlu. “Bio je to udar, poput eksplozije u atmosferi, stvarajući vrući oblak plina koji putuje prema tlu”, rekao je van Ginneken. Rekao je da kada bi se takav meteorski događaj odvijao iznad gusto naseljenog područja, to bi rezultiralo milijunima žrtava i ozbiljnom štetom na stotinama kilometara dugom području.

Čeljabinsk i Tunugska

Sličnom događaju svjedočili smo 2013. u Rusiji, gdje također nije došlo do kontakta s površinom. Asteroid je ušao u Zemljinu atmosferu iznad Čeljabinska, a stijena je eksplodirala u zraku stvarajući svjetlinu veću od sunca. Asteroid je oštetio više od 7000 zgrada i ozlijedio više od 1000 ljudi. Udarni val razbio je prozore udaljene 58 kilometara. Također 1908. godine, u zabačenoj sibirskoj šumi Tunguske, asteroid je izravnao drveće i uništio šume na 1200 kvadratnih kilometara, što je gotovo tri četvrtine površine američke države Rhode Island. Udarac je ljude bacio na zemlju u gradu udaljenom 40 kilometara.


Tunguska 1908. Izvor: Cnn.com
Tunguska 1908. Izvor: Theconversation.com

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Hunt K. (31.3.2021.), A meteorite exploded in the air above Antarctica 430,000 years ago, Cnn.com 

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.