kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Novi pomak u predviđanju svemirskih oluja može zaštititi tehnologiju na Zemlji
Astronomija

Novi pomak u predviđanju svemirskih oluja može zaštititi tehnologiju na Zemlji

Novi pomak u predviđanju svemirskih oluja može zaštititi tehnologiju na Zemlji
objavljeno

Svemirske oluje sada se mogu predviđati s većom točnošću nego ikada prije, zahvaljujući značajnom napretku u razumijevanju trenutka kada nasilna solarna erupcija može pogoditi Zemlju.


Znanstvenici tvrde da je sada moguće precizno predvidjeti brzinu kojom se koronalni izbačaji masa (CME) kreću i kada će udariti u naš planet, čak i prije nego što potpuno eruptiraju sa Sunca.

Koronalni izbačaji masa (CME) su izboji plina i magnetskih polja koji se izbacuju u svemir iz solarne atmosfere. Oni mogu uzrokovati geomagnetske oluje koje imaju potencijal napraviti veliku štetu tehnologiji u Zemljinoj orbiti i na njenoj površini. Zbog toga stručnjaci širom svijeta nastoje poboljšati prognoze svemirskog vremena.

Prema istraživačima sa Sveučilišta Aberystwyth, ovo napredovanje moglo bi napraviti ogromnu razliku u zaštiti infrastrukture koja je vitalna za naš svakodnevni život. Svoja otkrića predstavili su na Nacionalnom astronomskom sastanku Kraljevskog astronomskog društva (NAM 2024) u Engleskoj.


Proučavanje aktivnih regija Sunca

Istraživači su do svog otkrića došli proučavajući specifična područja na Suncu nazvana “aktivne regije,” koja imaju jaka magnetska polja gdje se rađaju Koronalni izbačaji masa. Pratili su kako se ta područja mijenjaju u razdobljima prije, tijekom i nakon erupcije.

Jedan od ključnih aspekata koje su proučavali bila je “kritična visina” aktivnih regija, visina na kojoj magnetsko polje postaje nestabilno i može dovesti do Koronalni izbačaji masa.

Mjerenjem kako snaga magnetskog polja opada s visinom, možemo odrediti ovu kritičnu visinu,” rekla je vodeća istraživačica Harshita Gandhi, solarna fizičarka na Sveučilištu Aberystwyth. “Ovi podaci mogu se koristiti zajedno s geometrijskim modelom koji prati stvarnu brzinu CME-a u tri dimenzije, umjesto samo u dvije, što je ključno za precizne prognoze.” Dodala je, “Naša otkrića ukazuju na snažnu povezanost između kritične visine na početku CME-a i prave brzine CME-a.

Utjecaj geomagnetskih oluja

Kada ovi Koronalni izbačaji masa udare u Zemlju, mogu izazvati geomagnetske oluje koje su sposobne proizvesti zadivljujuće aurore, poznate kao sjeverna svjetlost na sjevernoj hemisferi.

Ali oluje također imaju potencijal poremetiti ključne sustave na koje se oslanjamo svakodnevno, uključujući satelite, električne mreže i komunikacijske mreže. Zbog toga znanstvenici širom svijeta naporno rade na poboljšanju naše sposobnosti predviđanja kada će Koronalni izbačaji masa pogoditi Zemlju.

To zahtijeva točnije poznavanje brzine Koronalnog izbačaja mase nedugo nakon što eruptira sa Sunca kako bi se unaprijed pružila upozorenja kada će stići na naš planet. Točna predviđanja brzine omogućuju bolje procjene vremena dolaska CME-a na Zemlju, pružajući ključna unaprijed upozorenja.

Razumijevanje i korištenje kritične visine u našim prognozama poboljšava našu sposobnost upozoravanja na nadolazeće CME-ove, pomažući zaštiti tehnologije o kojoj ovise naši moderni životi,” rekla je Gandhi.


Naše istraživanje ne samo da poboljšava naše razumijevanje eksplozivnog ponašanja Sunca, već i značajno poboljšava našu sposobnost predviđanja svemirskih vremenskih događaja.

Ovo znači bolju pripremu i zaštitu tehnoloških sustava na koje se oslanjamo svaki dan.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.