Nije nikakva tajna da su stari Rimljani bili veliki poštovatelji vina. Njihova fascinacija vinom bila je toliko izražena da su čak imali boga posvećenog vinu i zabavi – Bakha. Ipak, postoji malo saznanja o stvarnom okusu rimskog vina. Postavlja se pitanje: je li bilo gorko ili slatko? Imalo voćne ili zemljane note? Prema najnovijoj studiji koja predstavlja pionirski rad u tom području, vino je imalo prilično pikantan okus i mirisalo je na pečeni tost. Ova studija, objavljena 23. siječnja u časopisu ‘Antiquity‘, bavila se analizom rimskih glinenih posuda, koje su se koristile za proizvodnju, fermentaciju i čuvanje vina u drevnom Rimu.
Istraživači su usporedili ove dugo zanemarivane posude s modernim spremnicima koji se koriste u proizvodnji vina, čime su uspjeli razotkriti tajne starih okusa i procesa koji su do njih vodili.
“Ovi nalazi temeljito mijenjaju naše dosadašnje shvaćanje proizvodnje vina u Rimskom carstvu,” izjavili su istraživači povezani s različitim europskim znanstvenim institucijama.
Vinske posude bile su porozne, u obliku jajeta, i obično su bile djelomično zakopane u zemlji te zapečaćene za vrijeme procesa vinifikacije. Svi ti faktori značajno su utjecali na okus konačnog proizvoda. Kao rezultat tog procesa, uključujući i upotrebu prirodnih kvasaca, vino bi poprimilo “blago pikantan” okus, s aromama “pečenog kruha, jabuka, pečenih oraha i curryja”, kako navode istraživači.
Osim toga, studija je pokušala odgovoriti na pitanje je li rimsko vino bilo crveno ili bijelo, što je dugo bila tema zanimanja i debata.
Istraživači su došli do zaključka da “suprotno uvriježenom mišljenju, većina vinifikacije u antičkom razdoblju vjerojatno nije bila ‘bijela’ u današnjem smislu te riječi.” Umjesto toga, u proces su bili uključeni grožđe različitih boja, a kožice su se ostavljale unutra, umjesto da se odstranjuju, što je doprinijelo širokom spektru boja drevnih vina, kako je dokumentirano u starim izvorima. Ove boje uključivale su bijelu, crvenkasto-žutu, krvavo crvenu i crnu.
Zahvaljujući njihovim “precizno dizajniranim” posudama, istraživači su zaključili da su Rimljani bili sposobni proizvesti raznolike okuse vina, iako su potrebna dodatna istraživanja za bolje razumijevanje ove tematike u arheologiji.
Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr